Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

7.10.2016 - Porin lentoliikenteen edesottamukset lähentelevät farssia

Porin ja Helsingin välistä lentoliikennettä ei tunnuta saatavan kannattavaksi, vaikka Porin kaupunki tukee sitä sadoilla tuhansilla euroilla. Tämän pitäisi olla selvää viimeistään nyt, kun virolainen lentoyhtiö Airest ilmoitti tiistaina äkillisesti ja sopimusten vastaisesti lopettavansa liikennöinnin heti.

Lentoliikenteen tukeminen on vienyt Porin kaupungin verorahoja tänä vuonna puoli miljoonaa euroa, ja saanut taloudellisiin vaikeuksiin Airestin ja kaupungin kanssa markkinointiyhteistyötä tehneen  Ville Majasaaren pääomistaman Air100-yhtiön. Nyt on pakko kysyä, onko tämä farssin aineksia sisältänyt tapahtumasarja ollut todellakin vaivan arvoinen.

Porin ja Helsingin välisen lentoreitin tarpeellisuutta on perusteltu sillä, että porilainen ja satakuntalainen liike-elämä tarvitsee sitä, jotta yritysjohtajat ja myyntimiehet pääsevät Porista Helsingin kautta nopeasti maailmalle myymään tuotteitaan. Kyse on siis elinkeinopolitiikasta ja yritysten toimintaedellytysten turvaamisesta sekä työllisyydestä. Aika kalliista sellaisesta.

Mutta tässäkin mielessä ”juna” on tainnut mennä jo aikaa sitten. Kun Pori oli ennen 1990-luvun lamaa ja vielä vähän sen jälkeenkin merkittävä suurteollisuuskaupunki, jolle vientikauppa antoi rahaa ja työtä, Porin ja Helsingin välillä lennettiin useita vuoroja päivässä isoilla suihkukoneilla, ja koneet olivat täynnä matkustajia. Lentoreittejä hyödynsivät liikemiesten lisäksi myös monet muut Helsingissä asioivat, jopa aivan tavalliset pulliaiset omilla rahoillaan eikä työnantajan tai veronmaksajan laskuun.

Mutta kun teollisuus pirstaloitui, pääkonttorit siirrettiin pois Porista, lentoliikenteessäkin tuli hiljaisempaa. Vuoroja vähennettiin, ja lentokoneet muuttuivat pienemmiksi potkuriturbiinikoneiksi. Yhä harvempi myös matkusti Porista Helsinkiin omilla rahoillaan.
Ja nyt ollaan tässä. Välillä Porista pääsi lentokoneella ainoastaan Tukholmaan, välillä ei minnekään.

Porissa on aika hyväksyä se tosiasia, että ainoat keinot matkustaa Porista Helsinkiin ovat bussi, juna ja henkilöauto. Nyt ponnistelut pitää suunnata siihen, että bussiliikenne turvataan, junat saadaan nopeammiksi ja valtatiet pidettyä kunnossa.

Pori tarvitsee edelleen kuitenkin myös lentokentän ainakin ilmailuopistoa ja lisääntyviä lomalentoja varten. Pankoon Porin kaupunki tukirahojaan seuraavaksi likoon siihen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva