Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

30.9.2016 - Vuosi 2017 voisi olla Porissa synkempikin

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen julkisti torstaina Porin kaupungin ensi vuoden talousarvioehdotuksensa, joka ei lupaa porilaisille juurikaan uutta, mutta joka ei aiheuta kaupunkilaisille myöskään kovaa hammasten kiristystä.

Vaikka jo tehtyjen päätösten perusteella kaupungin palvelutarjonnassa tapahtuu heikennyksiä, niin toisaalta kunnallisverotus ei näyttäisi kiristyvän sen enempää ensi vuonna kuin seuraavanakaan. Eikä ensi vuoden suunnitelmiin kuulu henkilöstön lomauttaminen.

Kun verrataan ensi vuotta kuluvaan vuoteen, jolloin Pori on kokenut talouskriisejä ja joutuu loppuvuonna turvautumaan henkilöstön lomautuksiin, niin tilanne ensi vuonna voisi olla synkempikin.

Kun vuonna 2019 maakunnallinen sosiaali- ja terveydenhuolto otetaan käyttöön, kuntien on laskettava silloista tuloveroprosenttiaan 12,3 prosenttiyksikköä. Sen verran merkitsee sosiaali- ja terveyspalvelujen, pelastustoimen ja osin ympäristötoimen siirtyminen pois kuntien harteilta.

Kunnilla on mahdollista kaksi vuotta sopeuttaa verotustaan eli tarvittaessa kiristää veroja, mutta Porin suunnitelmiin ei verojen korotus ainakaan tässä vaiheessa kuulu. Näyttää siis hyvältä.

Mutta vain näyttää hyvältä. Epävarmuustekijöitä on Porissa paljon. Esimerkiksi työllisyyden kehitys vaikuttaa paljon siihen, toteutuuko ensi vuosi yli 5 miljoonaa euroa ylijäämäisenä, kuten Luukkosen budjettiesityksessä arvioidaan. Epävarmuustekijöitä sisältyy myös kaupungin kiinteistömassaan, jossa on miljoonatolkulla korjausvelkaa, ja jossa voi piillä ikäviä yllätyksiä vuoden varrelle. Niihinhän on Porissa jo totuttu.

Ensi vuoden toteutuma siis ratkaisee sen, mitä tapahtuu vuonna 2018. Eikä verojen pysyminen nykyisellään ensi vuonnakaan ole vielä kirkossa kuulutettu. Kaupunginhallitus aloittaa talousarvioesityksen käsittelyn ensi viikolla, ja tiedossa on, että osa poliitikoista olisi valmiita korottamaan verotusta. Päättäjien kesken alkaakin kompromissien hieronta.

Kävi verotuksen kanssa miten tahansa, eivät porilaiset ensi vuonna silti ilman murheita selviä. Jotta esimerkiksi perusopetuksen voidaan antaa lisää rahaa, ja että hoitajakiintiö pystytään pitämään edes jonkinlaisella tasolla, tarvitaan muualla menoleikkauksia. Jo aiemmin on päätetty sulkea ensi syksynä Toukarin koulu, ja Otavankadun terveysasema on jo suljettu. Myös jotkut asiakasmaksut nousevat.

Kun tämän loppuvuoden lomautuksista on selvitty, ei porilaisilla kuitenkaan näyttäisi olevan enää syytä  sellaisiin lopulta turhanaikaisiin valituksiin kuten miksi tarhalapset eivät saa aamupuuroa tai miksi uimahalli on muutaman viikon kiinni.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva