Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

23.9.2016 - Liikenneturvallisuus lähtee korvien välistä

Porissa 22.–25. syyskuuta järjestettävän Porin Päivän tapahtumissa on monin paikoin nähtävissä Ajetaa ihmisiks -liikenneturvallisuusteema. Teema on esillä erityisesti perjantaina torilla Mukuloit liikentees -tapahtumassa, jossa keskustellaan liikenteestä ja muun muassa Pokemonien jahtaamisesta liikenteen seassa.

Ajetaa ihmisiks -teema viittaa erilaisilla kulkuneuvoilla tiellä liikkuviin, kuten pyöräilijöihin, mopoilijoihin ja autoilijoihin, mutta yhtä hyvin teeman voi ajatella koskevan jalankulkijoita. Yhteispelillä se sujuu, kuten jo 1960-luvulla valistettiin.

Polkupyöräonnettomuudet ovat Porissa parin kolmen viime vuoden aikana lisääntyneet merkittävästi, ja Porin kaupungin liikenneinsinöörin Sanna Välimäen mukaan onnettomuudet johtuvat paljolti siitä, että ei tunneta väistämissääntöjä. Tämä koskee niin pyöräilijöitä kuin autoilijoita.

Kun seuraa liikennettä tai lukee nettikommentteja ja tekstiviestejä, huomaa, että kyse on myös asenteista: minä ensin, sitten muut. Tieliikennelaissa sanotaan, että tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä sekä muutenkin olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Tämä lain kolmas pykälä koskee kaikkia tienkäyttäjiä, myös jalankulkijoita.

Autoilijoille määrätään erikseen, että kuljettajan on annettava esteetön kulku jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille. ”Astumassa suojatielle” on tulkinnanvarainen ilmaisu, joten tekeillä olevassa uudessa tieliikennelaissa kohtaa pitäisi täsmentää. Tukholmassa kävelleet tietävät, että siellä autoilijat pysähtyvät aina suojatien eteen, ystävällisessä hengessä, vaikka ehkä lain kannustamina: Ruotsissa pysähtymättä jättäminen on rangaistava teko. Jalankulkijan on kuitenkin syytä miettiä, kannattaako pitää kiinni oikeassa olemisesta ja joutua sairaalaan – tai Käppäränkankaalle.

Liikenneturvallisuus lähtee korvien välistä, ja sen korvien välin näkee peilistä. Sanna Välimäen mielestä erilaiset liikkujat pärjäävät liikenteessä, kun muistavat, että liikenteessä on pikemminkin velvollisuuksia kuin oikeuksia.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva