Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

16.9.2016 - Vanhustenhoito menossa retuperälle

Oikeistohallitus kaavailee vanhustenhoidon hoitajamitoituksen alentamista niin, että tehostetun palveluasumisen ja vanhainkotien henkilöstön vähimmäismitoitusta voidaan laskea nykyisestä 0,5:stä 0,4:ään hoitajaan hoidettavaa kohti. Toteutuessaan tämä merkitsi melkoista niittiä vanhustenhoidon tasoon.

Hallituksen aikeet perustuvat siihen, että valtio antaisi ensi vuoden budjetissa kunnille luvan karsia vanhustenhoidon kustannuksia yhteensä 60 miljoonaa euroa. Jo pelkästään kustannusten karsiminen puhumattakaan hoitajamitoituksen alentamisesta laissa on täysi vastain yleistä mielipidettä, jonka mukaan vanhuksia hoidetaan jo nykyisellään äärirajoilla. Käsitys perustuu sekä omaisten että hoitajien itsensä kokemuksiin.

Hallituksen aikeet ovat saaneet selvän tyrmäyksen. Huomion arvoista on erityisesti se, että vanhuspalveluja valvova ylin viranomainen Valvira varoittaa hoitajamitoituksen alentamisen seurauksista vanhustenhoidolle. Valviran lausunnossa todetaan yksiselitteisesti, että vähimmäismitoituksen laskeminen tarkoittaa, että oikeus hyvään hoitoon ei toteudu, ja se romuttaisi nykyisen vanhustenhoidon tason.

Myös vanhustenhoidon ammattilaisia, lähi- ja perushoitajia edustava Super on esittänyt selvän vastalauseen suunnitelmille.

Superin mielestä jo nykyinen minimimitoitus 0,5 on riittämätön. Mikäli mitoitusta lasketaan 0,4:ään, ei päivittäistä perushoitoa kuten peseytymisessä, ruokailuissa, WC-käynneillä, pukeutumisessa ja riisuutumisessa auttamista sekä terveydentilan seurantaa ja hoidon tarpeen arviointia pystytä turvaamaan.

Ammattiliiton mielestä myös vanhusten turvallisuus vaarantuu, kun henkilökuntaa ei ole riittävästi.
Muistiliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd) pitää suunnitelmaa epäinhimillisenä ja vastuuttomana.

Hänen mielestään erityisesti muistisairautta sairastavien hoitotyössä 0.4 mitoitus tekee laadukkaan hoitotyön tekemisen mahdottomaksi, sillä läsnäolo sekä rauhallinen ja kiireetön yhdessä toimiminen ovat ehdottomia edellytyksiä turvallisen ja toimintakykyä ylläpitävän hoidon toteutumiselle.

Sosialidemokraattien tavoitteena oli edellisessä hallituksessa saada lakiin määräys hoitajamitoitus, jonka mukaan ympärivuorokautisessa olisi 0.7 hoitajaa hoidettavaa kohti. Kokoomus kuitenkin vastusti tätä, ja kompromissina saatiin aikaan 0,5:n mitoitus.

Jos tästäkin mitoituksesta nyt luovutaan, osoittaa se nykyhallituksen moraalin tason: raha menee aina inhimillisyyden edelle.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva