Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

9.9.2016 - Tupakoitsija joutuu yhä ahtaammalle

Tupakoitsijat joutuvat jatkossa yhä ahtaammalle, kun elokuun puolivälissä voimaan tuleen uuteen tupakkalakiin tulee ensi vuoden alussa taloyhtiön mahdollisuus hakea kieltoa parveketupakointiin.
Vaikka tupakoitsijat ovat yhä useammin paheksunnan kohteena, ei tupakointi ole Suomessa kuitenkaan vielä laitonta, mutta yhä vaikeampaa se on.

Jo nyt uudessa tupakkalaissa kielletään tupakointi autossa, jos kyydissä on alle 15 vuotiaita matkustajia. Lisäksi tupakkapakkauksiin tulee syksyn aikana kuvalliset terveysvaroitukset, ja mm. maustetut tupakkatuotteet kielletään.

Merkittävin muutos on kuitenkin parveketupakoinnin kieltämisen helpottaminen ensi vuoden alussa. Taloyhtiöillä on mahdollisuus hakea kunnan terveysviranomaisilta tupakointia parvekkeille ja pihoille, mikäli savu kulkeutuu naapuriasuntoon tai -parvekkeelle. Enää ei siis tarvitse osoittaa savun aiheuttavan terveyshaittoja naapureille. Lisäksi parveketupakoinnin kieltoon on tarvittu tähän mennessä yhtiökokouksen yksimielinen päätös, ensi vuonna kieltoa voidaan hakea enemmistöpäätöksellä.

Yleistä parveketupakoinnin kieltoa ei kuitenkaan tule, eivätkä yksittäiset asukkaat voi hakea kieltoa, vaan se kuuluu taloyhtiölle.
Mikään yksiselitteinen asia tupakointikiellon hakeminen ei kuitenkaan ole. Esimerkiksi kiinteistöliitossa myönnetään, että tupakointi on henkilökohtaiseen vapauteen ja yksityiselämään liittyvä asia. Samalla kuitenkin todetaan, että jokaisella pitää olla oikeus savuttomaan elämään.

Parveketupakoinnin kieltämisen on arveltu johtavan taas sisätupakoinnoin lisääntymiseen, mutta tämä ei ole todennäköistä, sillä useimmat tupakoitsijatkin haluavat pitää sisäilmansa savuttomana. Ja tarvittaessa taloyhtiö voi kieltää myös tämän.

Parveketupakointi on ollut kerros- tai rivitaloissa paikoin kovakin riidan aihe, eivätkä riidat varmasti lopu tähänkään. Uusi laki antaa kuitenkin tupakoivalle asukkaallekin mahdollisuuden mielipiteensä ilmaisuun, ja kieltopäätökseen voidaan hakea myös muutosta.
Tupakoinnin haitat terveydelle ovat varmasti jokaisen tiedossa, ja valtiovallan lopullisena tavoitteena on tupakkatuotteiden käytön lopettaminen vuoteen 2030 mennessä. Se edellyttää kuitenkin ennen kaikkea asennemuutosta. Tupakoitsijan on itse päätettävä, jatkaako hän tupakointia henkensä kaupalla, vai lopettaako.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva