Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

2.9.2016 - Piispojen kanta homoparien vihkimiseen ei yllättänyt

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous antoi tällä viikolla selonteon, jonka mukaan samaa sukupuolta olevat pari eivät saa kirkollista vihkimistä, eikä pappi voi edes siunata heidän liittoaan. Näin siitä huolimatta, että ensi maaliskuussa astuu voimaan sukupuolineutraali avioliittolaki, joka mahdollistaa homoparien siviilivihkimisen.

Kirkolliskokouksen pyytämä piispainkokouksen selonteko selkeyttää kirkon voimassa olevaa avioliitto-oppia, ja se on ohje seurakunnissa toimiville papeille, jotka eivät siis saa vihkiä tai siunata homopareja jatkossakaan.

Selonteon mukaan pappi tai seurakunnan muu työntekijä voi kuitenkin rukoilla maistraatissa avioliiton solmineiden puolesta soveltaen vanhaa ohjetta vapaamuotoisesta rukouksesta parisuhteensa rekisteröineiden kanssa.

Piispainkokouksen selonteon sisältö ei ollut yllätys, sillä kirkon ylin päättävä elin kirkolliskokous totesi viime syksynä, että kristillinen avioliitto on yhden miehen ja yhden naisen välinen liitto.

Seurakunnissa tiedetään kuitenkin olevan niitäkin pappeja, jotka haluaisivat vihkiä homopareja avioliittoon, kun uusi laki ensi keväänä tulee voimaan. Piispainkokouksen kanta on kuitenkin selvä: jos pappi toimii vastoin kirkon virallista linjaa, hän joutuu vastaamaan omalle hiippakunnalleen.

Piispainkokouksen selonteko oli todennäköisesti lopullinen niitti niille, jotka odottivat kirkolta myötämielisempää suhtautumista samaa sukupuolta olevien liitoille. On muistettava, että kirkkoon kuuluu paljon myös homopareja, ja taitaapa jotkut papitkin tunnustautua sateenkaariväkeen kuuluviksi.

Kirkon virallisen kannan ei odoteta muuttuvan pitkään aikaan, vaikka piispainkokous piti tärkeänä, että keskustelu asiasta jatkuu ja seurakunnissa kerätään kokemuksia asiasta.

Kirkon suhtautumista pehmentää tosin se, että piispojen mukaan kirkko ei ole aina pystynyt rakentavalla tavalla suhtautumaan samaa sukupuolta oleviin pareihin. Tätähän jo pari vuotta sitten arkkipiispa Kari Mäkinen pyyteli Porin Suomi Areenassa anteeksi.

Selonteossa muistutetaan, että uusi tilanne kutsuu kaikkia kirkon jäseniä tarkistamaan omia asenteitaan pitäen mittapuuna apostolin kehotusta: ”Kunnioittakaa kilvan toinen toistanne”.

Arkkipiispa totesi nyt, että kirkko ei suhtaudu sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin ongelmana vaan osana kirkkoa.
Kaikista ei ehkä tunnu siltä, ja kaikki kirkon piirissä eivät taida edes haluta sitä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva