Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

26.8.2016 - Tuomiojalta tärkeä avaus

SDP:n kansanedustaja ja pitkäaikainen ulkoministeri Erkki Tuomoja teki tärkeän keskustelun avauksen, kun hän viime viikonloppuna esitti, että opposition kolme suurinta puoluetta SDP, vasemmistoliitto ja vihreät ryhtyisivät  hahmottamaan ja laatimaan yhteisiä tavoitteita seuraavalle hallitukselle ja menisivät vaaleihin tällaiseen yhteiseen ohjelmaan sitoutuneina.

Tuomiojan mukaan SDP:n tavoite seuraavissa eduskuntavaaleissa ei voi olla vain paluu hallitukseen vaan myös selkeä politiikan suunnanmuutos.

SDP, vasemmistoliitto ja vihreät ovat toimineet oppositioaikanaan kaikissa suurissa ja useimmissa pienissäkin kysymyksissä yhtenäisesti, koska niiden poliittiset perusajatukset ovat olleet samankaltaisia. Niinpä yhteinen ohjelmatyö voisi olla luonteva jatko oppositiopolitiikalle.

Tuomiojan Seinäjoella esittämä ajatus saikin myönteistä kaikua sekä SDP:n että vasemmistoliiton johdon taholta. Sen sijaan vihreissä ei ajatukselle tunnuta lämpenevän.

Vihreiden ainakin tässä vaiheessa nuiva vastaanotto yhteiselle vaaliohjelmalle on toisaalta ymmärrettävää, sillä puolue on Suomessa kallistunut enemmän oikealle kuin vasemmalle. Lisäksi vihreissä ilmeisesti lasketaan, että hyvässä nousussa ollut kannatus jatkaa nousuaan ilman yhteistyötäkin.

Yhteinen vaaliohjelma vasemmistoliiton kanssa ei ole läpihuutojuttu sosialidemokraattienkaan riveissä, sillä etenkin vanhemmassa demaripolvessa katsotaan karsaasti yhteistyön tiivistämistä. Taustalla ovat monet pettymykset, jotka juontavat pitkältä riitaisen SKDL:n ajoilta sekä kunnallis- että ay-politiikassa.

Moni vanhan polven demari ajattelee edelleen, että kerran kommunisti, aina kommunisti.

Työväenpuolueiden välinen luottamuspula näkyy myös Satakunnassa, kun esimerkiksi ay-vaaleissa puolueet käyvät kovaa kilpaa.
Porin kunnallispolitiikassa vasemmistoliitto arvostelee jatkuvasti sosialidemokraatteja välillä likaisinkin ja henkilöön menevin keinoin. Eikä ole ihme, että vasemmistoliiton toistuvat esitykset työväen yhteisistä vappujuhlista Porissa saavat demarien tyrmäyksen.
Toki näin ei ole kaikkialla, sillä esimerkiksi Raumalla yhteistyö tuntuu toimivan paremmin.

Mutta vaikka paikallisesti puolueet olisivatkin tukkanuottasilla, se ei estä keskustelemasta valtakunnallisen vasemmistoyhteistyön tiivistämisestä. Vihreäthän ovat ilmeisesti jo ulkona tästä keskustelusta.

Toisaalta, vasemmiston yhteinen kannatus ei ainakaan nyt riitä muuttamaan politiikan suuntaa Suomessa. Seuraavat vaalit ovat vuonna 2019, joten aikaa kannatuksen kasvattamiselle on. Tosin se lienee sittenkin lopulta vain SDP:n varassa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva