Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

19.8.2016 - Tarvitaanko kaupallisia tv-uutisia?

Liikenne- ja viestintäministeriö asetti työryhmän selvittämään kaupallisten tv-uutisten asemaa ja rahoitusta suomalaisilla tv-kanavilla.

Työryhmän asettaminen on jatkoa alkukesällä Ylen asemaa pohtineelle parlamentaariselle työryhmälle, joka päätyi jäädyttämään Ylen rahoituksen vuosiksi 2017-2019. Lisäksi työryhmä edellytti Ylen lisäävän ostoja ulkopuolisilta tuotantoyhtiöiltä. Samainen työryhmä piti tärkeänä, että kaupallisten tv-uutisten tulevaisuus selvitetään erikseen.

Uutta työryhmää ei voi syyttää asiantuntijuuden puutteesta, sillä sen vetäjänä on itsekin tv-kasvo, kansanedustaja Harry Harkimo (kok), ja jäseninä ovat mm. kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd) ja Yleisradion entinen pääjohtaja Arne Wessberg.

Uutis- ja ajankohtaisohjelmat ovat Ylen ehdottomia vahvuuksia niin television kuin radionkin puolella. Sen sijaan kaupallisten kanavien uutistoiminta on ollut pitkään vaikeuksissa. Nelonen on käytännössä lopettanut tv-uutisensa, ja MTV3:n uutistoimituksessa on käyty viime vuosina useita yt-neuvotteluja.

MTV3 sai omat tv-uutisensa kovan poliittisen väännön jälkeen 1980-luvun alussa. Siihen saakka uutislähetykset olivat Yleisradion yksinoikeutta. Kaupallisia tv-uutisia vastustivat erityiseti työväenpuolueet, mutta myös esimerkiksi journalistien etujärjestöt pitivät niitä tarpeettomina.

Kun Maikkarin uutiset lopulta alkoivat, ne toivat vaihtelua siihen saakka varsin jäykkiin tv-uutisiin, ja kanavien välille syntyi myös uutiskilpailua, jota Nelosen uutiset myöhemmin vielä lisäsivät.

Kun MTV3:n taloudelliset vaikeudet ovat kasvaneet ja uutistoiminnan voimavarat ovat vähentyneet, on kaupallisten tv-uutisten asema kuitenkin toinen. Ne eivät juurikaan pysty enää kilpailemaan Ylen uutisten kanssa. Onkin aiheellista kysyä, tarvitaanko kaupallisia tv-uutisia enää, tulisiko tv-uutiset antaa suosiolla Ylen haltuun, ja jättää uutiskilpailu Ylen ja lehtitalojen väliseksi? Ovathan isot lehtitalot jo näkyvästi mukana sähköpuolella.

Kaupallisella puolella Yleisradiota on syytetty siitä, että se on tunkeutunut liiaksi viihteen puolelle ja vienyt tilaa kaupallisilta kanavilta. Nyt voisi olla aiheellista pohtia, kannattaisiko kaupallisten kanavien keskittyä muuhun kuin uutistoimintaan.

Vaikka Yleisradio on verorahoilla rahoitettu yhtiö, se ei kuitenkaan tee Ylen uutisista ”virallisia hallituksen uutisia”. Siitä pitää toivottavasti viimeistään huolen parlamentaarisesti valittu Ylen hallintoneuvosto.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva