Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

5.8.2016 - Hallitus on ajamassa Postia toimintakyvyttömäksi?

Liikenne- ja viestintäministeriö lähetti tällä viikolla lausuntokierrokselle muistion, jossa esitetään erilaisia vaihtoehtoja siitä, miten Postin kulkua tulevaisuudessa järjestetään.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) johdolla laaditussa muistiossa annetaan käytännössä kaksi vaihtoehtoa: jakelu jatkuu viisipäiväisenä ja postimaksut nousevat tai jakelu tapahtuisi vain kolmena päivänä viikossa.

Vaikka ministeri Bernerin suulla on puhuttu vain keskustelun herättämisestä, on nykyisen oikeistohallituksen totuttu siihen, että varsinkin Bernerin ajatuksilla on taipumusta muuttua todeksi. Niinpä on pelättävissä, että hallitus on ajamassa Postia yhä toimintakyvyttömämmäksi ja romuttamassa samalla lakiteitse Postin yleispalveluvelvoitetta.

On selvää, että digitalisaatio on vähentänyt paperipostin määrää, mikä on puolestaan vähentänyt Postin saamia tuloja. Posti on joutunut pienentämään kulujaan, mutta se on tapahtunut lähes pelkästään henkilöstöä ja toimipisteitä karsimalla. Se on taas johtanut siihen, että Postin kulku on hidastunut ja palvelutaso yleensäkin heikentynyt.

Posti- ja logistiikka-alan unioni (PAU) pelkäsi jo keväällä, että silloin toteutetut henkilöstövähennykset merkitsevät katastrofia postipalveluille. Posti vähensi tuolloin 682 työntekijää ja muutti 198 työntekijän työsuhteen osa-aikaiseksi.

PAU:n arvion mukaan noin 125 000 asiakasta ei saanut alkuvuoden aikana postiaan viitenä päivänä viikossa, jota nykyinen postilaki edellyttää. Eikä tilanne ole tuosta ainakaan parantanut, sen on voinut todeta jokainen posti saaja: kirjeet ja lehdet tulevat myöhässä, ja perjantaina ilmestyvät lehdet Posti pystyy toimittamaan usein vasta maanantaina. Kolmepäiväunen jakelu merkitsisikin suuria vaikeuksia juuri lehdille.

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen epäili torstain Keskisuomalainen-lehdessä, että jos Suomen postilaissa jakelu muutettaisiin kolmepäiväiseksi, se olisi EU-direktiivien vastainen.

Tämäkin on kovin tyypillistä Suomen nykyhallitukselle: asioita valmistellaan leväperäisesti ottamatta huomioon kaikkia asiaan vaikuttavia tekijöitä.

Itse asiassa vaikuttaa siltä, että Posti toimii jo nyt direktiivin vastaisesti, kun se kesän korvalla ilmoitti, ettei kirjeitä ja aikakauslehtiä jaeta tiistaisin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva