Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

1.7.2016 - Soten valinnanvapaus edelleen mysteeri

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) esitteli tällä viikolla hallituksen 600-sivuista lakipakettiluonnosta, joka koskee sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta. Luonnoksen on määrä lähteä lausuntokierrokselle elokuussa. Hallituksen on tarkoitus antaa lopullinen lakiesityksensä marras-joulukuussa.
Perusajatuksena on, että sote-palvelut siirtyvät kunnilta maakuntien järjestettäviksi, ja rahat tähän maakunnat saavat valtiolta. Uudistuksen myötä 215 000 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista siirtyy kuntien palkkalistoilta maakuntien palvelukseen vanhoina työntekijöinä.
Lakiluonnos antaa siis jonkinlaisia vastauksia sote-uudistuksen suuriin linjoihin, mutta kysymysmerkkejä jää vielä runsaasti.
Merkittävin ja koko uuden järjestelmän kannalta ehkä oleellisin avoin kysymys koskee valinnanvapautta eli sitä, mistä ja miten asiakas voi hakea tarvitsemansa palvelut. Valinnanvapaus tuli mukaan hallituksen esitykseen keskustan ja kokoomuksen kiistelyn seurauksena. Kun keskusta sai sote-uudistukseen maakuntamallin, piti kokoomuksen saada yksityiset terveyspalvelut tasavertaisiksi nykyisten julkisten palvelujen kanssa. Tästä taas juonsi se, että myös maakunnalliset palvelujen järjestäjät yhtiöitetään.
Hallituksen nyt esittelemä lakiluonnos ei selvennä kuitenkaan sitä, miten tuo valinnanvapaus toteutetaan, ja mitä se merkitsee vaikkapa asiakasmaksuille, joiden moni asiantuntija on epäillyt nousevan. Hallitus ei myöskään osaa vielä kertoa, mitä lisäarvoa yhtiöittäminen tuo uudistukseen. Näiden pykälien puuttuminen lakiluonnoksesta vaikeuttaa lausunnon antamista elokuussa alkavalla lausuntokierroksella.
Ministeri Rehulan mukaan valinnanvapautta on tarkoitus valmistella useammalla vaihtoehtoisella mallilla, ja hän lupaili tarkempia tietoja marraskuuksi. Toisin sanoen koko järjestelmä on vielä pahasti keskeneräinen.
Sote-uudistuksen alkuperäinen tavoite oli kehittää yhteisiä julkisia palveluita ja kaventaa terveyseroja. Keskeisenä välineenä tässä on ollut sosiaalipalvelujen ja terveyspalvelujen yhteensovittaminen, jonka piti turvata katkeamattomat hoitoketjut ja ihmisten hoitoonpääsy.
Vielä tämän tavoitteen toteutumisesta ei ole kuitenkaan saatu varmuutta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva