Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

17.6.2016 - Pian liian monta liikkuvaa osaa jalkakäytävillä?

Taas on tuotu markkinoille uusi ”pakko saada” -vempain, tasapainoskootteri – ja joukko muita ”jalankulkua avustavia tai korvaavia liikkumisvälineitä”. Tammikuussa astui voimaan lakimuutos, joka sallii sähköisillä kulkuvälineillä liikkumisen julkisilla paikoilla, mistä alkoi heti tasapainoskootterien, sähköpotkulautojen, yksipyöräisten ja muiden vastaavien kevyiksi luokiteltavien liikkumisvälineiden ilmestyminen katukuvaan.

Jalkakäytävillä kulkee siis varsinaisen jalankulkijoiden lisäksi pyöräilijöitä – ainakin Porissa –  ja nyt myös kahdella pyörällä tasapainoilevia jalankulkijoita.

Uusien laitteiden käyttäjät rinnastetaan nopeuden mukaan joko jalankulkijaan tai pyöräilijään. Tasapainoskootterit saavat kulkea 15 kilometrin tuntivauhtia ja kevyiden sähköajoneuvojen suurin sallittu nopeus on 25 kilometriä tunnissa, ja niiden kuljettajat rinnastetaan pyöräilijöihin. Tosin niilläkin voi kulkea jalkakäytävillä, jos liikkuu kävelyvauhtia.

Tasapainoskootterin oikea paikka on kävelyvauhdilla jalkakäytävä, isommalla vauhdilla pyörätie. Reipas kävelyvauhti on noin kuusi kilometriä tunnissa. Sekavaksi tilanteen tekee se, että sähkölautailija voi itse säädellä nopeutta – mutta valvooko sitä kukaan? Voi uumoilla, että jalkakäytävällä nopeus nousee ehkä huomaamattakin yli kävelyvauhdin.
Mistä esimerkiksi autoilija tietää, kuinka kovaa sähköisellä liikkumisvälineellä kulkeva liikkuu ja onko noudatettava jalankulkijan vai pyöräilijän liikennesääntöjä?

Jalankulkijoita on puolestaan varoiteltu, etteivät he saa tehdä tasapainoskootterin vastaan tullessa liian äkkinäisiä liikkeitä, jottei leilulautailija horjahda kulkuvälineeltään.

Mielenkiintoista onkin nähdä, miten sähkölaudalla liikkuvat vaikuttavat paitsi omaan turvallisuuteensa myös yleisesti liikenneturvallisuuteen, kun laitteet yleistyvät.

Uusien kulkuvälineiden aiheuttamia vaaratilanteita ei ole vielä juuri kirjattu. Poliisi kuitenkin seuraa ilmiötä, samoin Liikenneturva on kiinnostunut asiasta. Liikenneturva kerää käyttökokemuksia ja mielipiteitä uusista liikkumisvälineistä pienellä kyselyllä.

Uudet kulkuvälineet kiinnostavat erityisesti nuoria, ja innokkaimmin niitä olisivat hankkimassa 13–15-vuotiaat.
Hinta on vielä suosion kasvun jarruna, ainakin jos nuori itse maksaa lelunsa. Tasapainoskootterit maksavat 300 eurosta ylöspäin. Toisaalta murkkujen vanhemmat voivat olla tyytyväisiä: kun tätä ennen piti hankkia jälkikasvulle 10 000 euron mopomauto, nyt tarvitaan ”vain” satalappusia.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva