Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

10.6.2016 - Eurajoki ja Luvia yhdistymässä suhteellisen sopuisasti

Eurajoen ja Luvian kuntien yhdistyminen vuoden 2017 alusta näyttää etenevän melko sujuvasti. Tosin pinnan alla muhii aina enemmän kuin pinnalle nousee ulkopuolisten nähtäväksi. Julkisesti närää on herättänyt Eurajoen kunnan kirjastotoimenjohtajan valinta, siitä on tehty valitus Turun hallinto-oikeuteen.

Yhdistymistä on helpottanut se, että kumpaakin kuntaa voi kutsua pieneksi, Eurajoella on asukkaita lähemmäs 6 000, Luvialla noin 3 300. Kaksi pientä pystyy ottamaan toisensa paremmin huomioon kuin jos neuvottelutilanteessa olisivat iso ja pieni kunta. Eurajoki onkin tyrmännyt Raumaan ja Luvia Poriin liittymisen. Ison kyljessä oli pelko sivukyläksi jäämisestä.

Usein Eurajokea ja Luviaa vertailtaessa korostetaan sitä, että Luvia on liitossa saajana, Eurajoki antajana. Näin onkin, monessa kohtaa. Eurajoella ei ollut liitostarvetta – kun liitospakosta luovuttiin. Luvian talous sen sijaan on melko huonossa kunnossa.

Paljolti kiitos Olkiluodon ydinvoimalan Eurajoella on ollut varaa laittaa koulunsa, päiväkotinsa, vanhustenhuoltonsa ja terveydenhuoltonsa puitteet kuntoon.

Mutta antavat luvialaiset uuteen kuntaan muutakin kuin vaakunan. Uusi kunta on entistä merellisempi, vaikka se tuntuu unohtuvan, että myös Eurajoki on merenrantakunta. Luvia on pinta-alaltaan suurempi ja sillä on merialuetta enemmän kuin Eurajoella. Luvian 861,20 neliökilometrin kokonaispinta-alasta merta on 689,61 neliökilometriä, kun Eurajoen kokonaispinta-ala on 643,78 neliökilometriä ja merialuetta on 294,47 neliökilometriä.

Jos vertaillaan valtuustoja, Luvia on kokoomuslaisempi kuin Eurajoki ja Eurajoki on keskustalaisempi kuin Luvia. Eurajoen valtuustossa on myös sosialidemokraatteja enemmän kuin Luvialla.

Voisi ajatella, että naapurikuntien välillä ei olisi kovin isoja eroja päätöksenteon kulttuurissa, mutta ainahan on niin, että tiiviissä työyhteisössä syntyy omat menettelytapansa ja kulttuurinsa, jotka toisesta saattavat tuntua vierailta. Nyt onkin hyvä tilaisuus oppia uutta, yhteistä kulttuuria, ja kuten yhteisvaltuuston puheenjohtaja Ilona Sjöman sanoo, uusi kunta vaatii uuden suunnan ja muutosten jälkeen on aika katsoa eteenpäin eikä miettiä, miten on ennen tehty.

Luvian ja Eurajoen murrekaan ei ole yksi yhteen, vaikka molemmat kuuluvat lounaismurteiden pohjoisryhmään. Ennakkoluuloja voi viljellä niinkin pienestä asiasta kuin murteesta. Luvialla sanotaan, että ”eorjokilaise ne vast kummallissi on ko nes sanova kräköäkin rötöks”.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva