Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

3.6.2016 - Kilpailukykysopimus - nyt tai ei koskaan

Yli vuoden väännettävänä olleen aluksi yhteiskuntasopimuksen ja nyt kilpailukykysopimuksen ratkaisun hetket ovat jälleen perjantaina, jolloin keskusjärjestöjen ja hallituksen on määrä vahvistaa sopimuksen syntyminen.

Edellytyksenä on, että myös teknologiateollisuuden toimialat ja kaupan ala ovat saaneet aikaan alakohtaiset sopimuksensa. Tämän edellytyksenä taas on, että hallitus antaa takeet verokevennyksistä, joita tarvitaan kuluttajien ostovoiman säilymiseksi edes kohtuullisella tasolla sen jälkeen kun kiky tekee palkansaajien ansiotasoon ison loven.

Metallityöväen liitto ja Teknologiateollisuus ry väänsivät vielä torstaina kättä erityisesti työajan 24 tunnin pidennyksestä. Neuvotteluthan katkesivat yllättäen juuri tähän työaikakiistaan. Samassa tilanteessa ovat teknologiateollisuuden toimihenkilöt ja ylemmät toimihenkilöt.
Palvelualojen ammattiliitto PAM puolestaan jätti jo neuvotellun sopimuksen pöydälle perjantaihin asti odottaakseen hallituksen verolinjauksia.

Lopullisen kilpailukykysopimuksen syntyminen on siis torstain tilanteen perusteella edelleen veitsenterällä, vaikka kaikki osapuolet toivovat sopimuksen syntyä.

Voidaan kai todeta, että kilpailukykysopimus syntyy nyt tai ei koskaan. Niin monta kertaa sitä on turhaan yritetty. Julkisuudessa on jo kuitenkin spekuloitu sillä, että mitä seuraa, jos sopimusta ei tälläkään kertaa synny.

Sopimushan ei olisi paikansaajille mitään herkkua, ja tämä kiky olisi ensimmäinen tulopoliittinen sopimus, joka laskisi palkansaajien ansiotasoa. Sopimuksella siirretään palkansaajien kannettavaksi mm. välillisiä työvoimakustannuksia, työttömyysturvaa, eläketurvaa ja sairasvakuutusta.

Mutta kuten mm. SAK:n entinen puheenjohtaja, nykyinen SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen torstaina Ylen aamu-tv:ssä sanoi, sopimuksen vaihtoehdot olisivat kaikille osapuolille vielä huonommat.

Hallitushan on puhunut lisäleikkauksista ja veronkiristyksistä, elleivät työmarkkinaosapuolet pääse sopimukseen. Lisäleikkaukset olisivat Ihalaisen mukaan kielteinen asia koko Suomen talouskehitykselle.

Jos ja kun sopimus perjantaina saadaan aikaan, sitä voidaan pitää eräänlaisena työvoittona SAK:n puheenjohtajalle Lauri Lylylle, joka on tehnyt kovan työn sopimuksen puolesta ja näin torjunut hallituksen uhkaamat kaikkein kovimmat iskut palkansaajille. Näin Lyly voi huojentunein mielin lähteä ensi viikolla eläkkeelle.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva