Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

27.5.2016 - Teollisuusliittojen fuusio toteutumassa

Hanke SAK:n neljän teollisuusliiton yhdistymisestä Suomen suurimmaksi ammattiliitoksi nuijittiin käytännössä lähes selväksi Metalliliiton liittokokouksessa, joka päättyi Tampereella keskiviikkona.

Liittokokous päätti äänin 407-4, että Metalliliitto osaltaan jatkaa fuusion valmistelua yhdessä Teollisuusalojen ammattiliito Teamin, Paperiliiton ja Puuliiton kanssa. Uudessa mahtiliitossa oli noin 270 000 jäsentä.

Metalliliiton kanta fuusioon on ratkaiseva, sillä neljä vuotta sitten yhdistyminen kaatui juuri Metalliliiton vastustukseen. Sosialidemokraatit olisivat olleet jo silloin valmiita fuusioon, mutta vasemmistoliiton ryhmä kaatoi määrävähemmistöllään hankkeen. Kaatoa masinoi silloin Turja Lehtonen, joka nyt valittiin Metallin uudeksi liittosihteeriksi eläkkeelle jäävän porilaisen Matti Mäkelän tilalle.

Nyt Lehtonen ja vasemmistoliiton ryhmä olivat kuitenkin fuusion takana. Tämä on voitto erityisesti Riku Aallolle, joka valittiin yksimielisesti jatkamaan liiton johdossa. Aalto on ollut fuusion ehdoton kannattaja, ja paljolti hänestä on ollut kiinni se, että yhdistymistä on valmisteltu nyt eri tavalla kuin neljä vuotta sitten.

Metallin vasemmistoryhmää emmitytti aiemmin se, että fuusiohankkeessa mukana olevat neljä liittoa ovat vahvasti demarivetoisia, ja Metallissa vasemmistoliitolla on ollut eniten sanavaltaa. Pelkona on siis ollut vallan väheneminen. Nyt vasemmistoliiton leirissäkin on otettu kuitenkin tosiasiat tosiasioina, ja Turja Lehtonenkin totesi valintansa jälkeen, että nyt on yhteistyön aika.

Mikään helppo harjoitus ei neljän liiton yhdistyminen välttämättä ole. Riku Aaltokin totesi, että fuusio edellyttää ammattiliitojen uusiutumista, ja se taas merkitsee menoa epämukavuusalueelle. Metallilla, Paperiliitolla ja Puuliitolla on vahvat perinteet, ja kulttuurin muutos voi olla vaikeaa. Teamissa sen sijaan muutos voi olla helpompi, sillä edellisellä kierroksella Kemianliitto, Kirjatyöntekijäin liitto ja Kumi- ja nahkatyöntekijäin liitto yhdistivät voimansa luoden jo silloin uuden kulttuurin.

Joka tapauksessa nyt liittofuusion valmistelu pääsee vauhtiin, ja lopulliset päätökset on tarkoitus tehdä ensi vuonna. Metallin liittokokouskin edellytti, että nyt valitut hallitus ja valtuusto jatkavat vain ensi vuoden syksyllä pidettävään ylimääräiseen liittokokoukseen, jolloin fuusio on tarkoitus taputella valmiiksi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva