Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

13.5.2016 - Kilpa työntekijöiden terveydestä käy kovana

Julkisen terveydenhuollon rinnalla on jo 1970-luvulta lähtien toiminut työterveyshuolto, joka huolehtii tällä hetkellä suomalaisten työkyvystä tuottamalla palveluja 1,8 miljoonalle työntekijälle ja yli 50 000 työnantajalle.

Osa työnantajista on valinnut työterveyshuollokseen  Kelan tukemana vain lakisääteisen eli lähinnä ennaltaehkäisevän palvelun, mutta suuri osa työnantajista on tarjonnut henkilöstölleen myös sairaanhoidon palveluja työterveyshuollon kautta. Nämä työntekijät ovat olleet pois terveyskeskusten ruuhkista, sillä käytännössä heidän on perusterveydenhuollossa ollut pakko käyttää työterveyshuoltoaan. Terveyskeskuksen luukulta heidät on päivystystä lukuun ottamatta käännytetty takaisin.

Nykyjärjestelmä on merkinnyt myös sitä, että työssäkäyvien terveystilanne ja terveydenhuolto on ollut varmemmalla pohjalla kuin esimerkiksi työttömien ja eläkeläisten, jotka ovat joutuneet jonottamaan lääkärille pääsyä jopa useita viikkoja. Työterveyslääkärille on päässyt pääsääntöisesti nopeammin kuin terveyskeskuslääkärille.

Sote-uudistuksen väännön yhteydessä ei työterveyshuoltoon ole vielä suuremmin kiinnitetty huomiota, mutta nyt Työterveyslaitos on nostanut kissan pöydälle tarjoten kolmea kehittämisvaihtoehtoa: työterveyshuolto työssäkäyvien perusterveydenhuoltona, työterveyshuolto erillisenä erikoisalana ja nykyisen tilanteen säilyminen.

Ero ensimmäisen ja kolmannen vaihtoehdon välillä on pieni, mutta sen sijaan työterveyshuolto erikoisalana - jota TTL kannattaa - poikkeaa muista sillä, että ennaltaehkäisevä rooli kasvaa, ja sairaanhoitoa rajoitetaan jonkin verran. Silloin työntekijät voivat valita sairaanhoitonsa myös maakunnalliselta sotelta. Työterveyslaitos uskoo tämän vaihtoehdon myös kaventavan terveyseroja.

TTL on toivonut asiasta keskustelua, ja sitä se myös saa. Esimerkiksi eduskunnan työelämä ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov (sd) totesi, ettei kannata rikkoa sellaista, mikä toimii. Hänen mukaansa työuria pidennetään myös sairauspoissaoloja lyhentämällä.

Mutta ennen kuin mikään sote-uudistus toteutuu, työterveyshuollossa käydään jo nyt kovaa kilpaa hoidettavista. Kunnalliset työterveyshuollot eivät enää tämän vuoden jälkeen saa tarjota palveluja yrityksille, jos alalla on yksityisiä kilpailijoita. Näin on esimerkiksi Porissa, jossa työterveysliikelaitoksesta käydään parhaillaan huutokauppaa.

Käytännössä koko ala on siirtymässä yksityiselle sektorille, joka saa jo sitä kautta melkoisen haukkapalan, käy sote-uudistuksessa miten tahansa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva