Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

29.4.2016 - Ristiriitaista vappua

Vappua vietetään tänä vuonna ristiriitaisemmissa tunnelmissa kuin pitkään aikaan. Vaikka vuosi sitten työväenliikkeellä oli apeat tunnelmat työväenpuolueiden heikosti menneiden eduskuntavaalien jälkeen, niin monikaan ei osannut odottaa mitä lopulta oli tulossa. Sitten tulikin todella kylmää kyytiä.

Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten muodostama oikeistohallitus aloitti sellaisen vyörytyksen ammattiyhdistysliikettä ja palkansaajia kohtaan, ettei pahemmasta väliä. Se vyörytys ei ole ohi vieläkään, joskin hallitus on joutunut perääntymään monessa esityksessään.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) ideoimaa yhteiskuntasopimusta on yritetty työmarkkinakeskusjärjestöjen välillä moneen kertaan hallituksen uhatessa pakkolaeilla. Jonkinlainen kilpailukykysopimus syntyikin, ja hallitus lopetti pakkolakien valmistelun. Nyt ammattiliitoilla ja työnantajaliitoilla on toukokuun loppuun saakka aikaa saada alakohtaiset sopimukset valmiiksi.

Näitä neuvotteluja hiertävät kuitenkin hallituksen  jatkuvat esitykset uusista heikennyksistä palkansaajien, työttömien, opiskelijoiden ja eläkeläisten asemaan. Muiden muassa Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto totesikin tällä viikolla suoraan, että hallitus vaarantaa meneillään olevat neuvottelut.

Oikeistohallituksen harjoittama politiikka on ollut pettymys erityisesti perussuomalaisten äänestäjille, jotka ovatkin kannatusmittausten mukaan vähiin päin kaikonneet puolueen rinnalta. Yhä enemmän pettyneitä näyttää olevan myös keskustan kannattajissa erityisesti maaseudulla, vaikka puolueen kannatusluvut ovatkin pysyneet lähellä viime eduskuntavaaleja.

Tyytyväisimpiä hallituksen politiikkaan näyttävät olevan sittenkin kokoomuksen kannattajat, joskin sen kannatuksesta on muutama prosenttiyksikkö pudonnut.

Hallituksen suosio on pudonnut vuodessa niin paljon, että hallituspuolueita äänestäisi enää vain noin 45 prosenttia äänestäjistä.
Samaan aikaan oppositiopuolueet, erityisesti SDP, ovat nostaneet kannatustaan, ja sosialidemokraatit mittelevät keskustan kanssa suurimman puolueen asemasta. Se ei kuitenkaan vielä paljon lohduta, sillä seuraaviin vaaleihin on aikaa kolme vuotta, ja oikeistohallitus pystyy saamaan sinä aikana vielä paljon pahaa aikaan.

Sunnuntain vappupuheissa onkin odotettavissa kiivasta sanailua erityisesti työväenliikkeen ja oppositiopuolueiden puhujilta.

Tänä vuonna vappua siis vietetään varsin ristiriitaisissa tunnelmissa, sillä samaan aikaan taloudessa on kuitenkin näkyvissä hyvin pieniä valon pilkahduksia, mikä tietysti heijastuu myös tavallisten kansalaisten mielialoihin. Toivottavasti kansa ei joudu jälleen kerran pettymään.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva