Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

15.4.2016 - Ay-vaalit kiinnostavat jäseniä huolestuttavan vähän

Tiistaina päättyneissä Metallityöväen liiton liittokokousvaaleissa sosialidemokraatit olivat selviä voittajia, kun Metallin yhteistyön vaaliliitto sai äänistä 62,33 prosenttia ja 267 paikkaa. Vasemmistoliiton Metallin vaikuttajien vaaliliitto sai puolestaan 37,22 prosentin ääniosuuden ja 154 paikkaa. Muista puolueista vain keskusta sai yhden paikan.

Satakunnassa demarien voitto oli vieläkin selvempi: 69,76 prosentin ääniosuus ja 24 paikkaa. Vasemmistoliitto sai 30,18 prosentilla 10 paikkaa. Muille ei Satakunnasta herunut paikkoja.

SAK:n ehkä merkittävin ammattiliitto on siis vahvasti työväenpuolueiden käsissä, ja sosialidemokraattien menestys varmistaa käytännössä jo nyt sen, että Metallin nykyinen puheenjohtaja Riku Aalto (sd) valitaan toukokuussa Tampereella pidettävässä liittokokouksessa uudelle nelivuotiskaudelle.

Vaalien pettymys varmasti kaikille osapuolille oli äänestysaktiivisuus, sillä vain 41,27 prosenttia jäsenistä käytti äänioikeuttaan. Edellisissäkin vaaleissa äänestysprosentti oli alhainen, mutta silloin sentään päästiin yli 44 prosentin.

Vaikka jo viime keväästä asti työmarkkinoilla on kuohunut, ja oikeistohallitus on yrittänyt kampittaa ay-liikettä, ja työpaikoilla työelämän ehdot ovat puhuttaneet työntekijöitä, jäsenistön into vaikuttaa liittovaaleissa ei ole kuitenkaan noussut, päinvastoin.
Jossakin siis mättää. Ammattiliittoon kyllä halutaan edelleen kuulua, mutta osallistuminen näyttää jäävän siihen. Tämä ei ole yksin Metalliliiton ongelma, vaan sama kehitys on ollut muissakin liitoissa keskusjärjestöön katsomatta.

Ay-liikkeen uudistumista on peräänkuulutettu jo pitkään, mutta iso laiva on kääntynyt hitaasti. Uudistusta on haettu mm. suunnittelemalla keskusjärjestöjen, erityisesti SAK:n ja STTK:n sulautumista uudeksi keskusjärjestöksi, mutta tämäkin hanke on ollut vastatuulessa, kun erityisesti STTK:n joissakin liitoissa on pelätty liiallista puoluepolitiikkaa. Nyt hankkeessa on otettu aikalisä.

SAK:n teollisuusliittojen fuusio sen sijaan näyttää edistyvän, ja Metalliliittokin ottaa siihen kantaa tulevassa liittokokouksessaan.
Haluttomuus osallistua liittovaaleihin on erityisesti nuorissa jäsenissä, vaikka ammattiliitot ovat panostaneet nuorisotoimintaankin. Ilmeisesti liittojen pitää nykyaikaistaa koko toimintakulttuuriaan, joskaan ei ay-toiminta voi olla pelkkää hulabaloota.

Eläkeläiset sen sijaan ovat aktiivisia, mistä kertoo mm. se, että Satakunnassa Metallin eläkeläinen Veijo Rantanen (sd) sai neljänneksi eniten ääniä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva