Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

8.4.2016 - Sote-palvelujen yhtiöittäminen on avoin kortti

Hallitus hehkutti tällä viikolla löytäneensä viimein ratkaisun sote-palvelujen järjestämiseen, ja se ratkaisu oli julkisten sote-palvelujen yhtiöittäminen. Sen avulla kansalaisille pitäisi tarjota ”raha seuraa potilasta” -periaatteella vapaus valita, mistä he palvelunsa hankkivat; nykyiseltä julkiselta sektorilta, yksityiseltä sektorilta vai järjestöjen muodostamalta kolmannelta sektorilta.

Ajatus valinnan vapaudesta on kaunis, mutta keinot, joilla siihen nyt pyritään, herättävät kummastusta. Miksi siihen tarvitaan julkisen sektorin yhtiöittämistä?

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen alkuperäinen tavoitehan oli saada julkiset palvelut niin toimiviksi, ettei kansalaisten tarvitse jonottaa esimerkiksi lääkärille pääsyä. Sosialidemokraatit ovat edustaneet sitä linjaa, että siirretään nykyisin yksityisille lääkäriyhtiöille kela-korvausten muodossa maksettavat sadat miljoonat eurot julkisen sektorin parantamiseen. Tämä ei ole kuitenkaan kelvannut etenkään kokoomukselle, joka on puolustanut yksityisiä terveysasemia ja halunnut pitää ne osana uuttakin sote-järjestelmää.

Nyt kokoomus onkin saanut tahtonsa läpi, ja yksityiset terveysasemat voivat jatkossakin paksusti valtion rahojen turvin. Suomessa valtaosa yksityisistä terveyspalveluista ovat monikansallisten yhtiöiden omistamia, jolloin ainakin osa voitoistakin menee ties minne - joka tapauksessa pois Suomesta.

Kaikesta päätellen tämä oli hinta sille, että keskusta sai läpi tahtonsa 18:sta maakunnasta ja sote-alueesta. Kompromissina synnytetään viiden yliopistosairaalan varaan rakentuvat yhteistoiminta-alueet, joita tähän asti on nimitetty erva-alueiksi.

Mitä julkisten sote-palvelujen yhtiöittäminen käytännössä tarkoittaa, on monellakin tavalla avoin kortti. Mitä esimerkiksi tapahtuu asiakasmaksuille? Hallituksen mukaan maksujen pitäisi olla samat, hankkipa asiakas palvelunsa sitten mistä tahansa. Mutta mikä on asiakasmaksujen taso? Eräät asiantuntijat ovat ehtineet jo arvioida, että asiakasmaksut nousevat. Silloin pitää kysyä, onko vähävaraisella enää mahdollista hankkia terveyspalvelujaan mistään?

Samaan hengenvetoon voidaan kysyä, turvataanko tällä järjestelmällä tasavertaiset palvelut ja valinnan vapaus kaikkialla, myös syvällä maaseudulla, jossa ei nytkään ole liiemmin mahdollisuutta valita palvelun tarjoajaa?

Hallitus lupaa tuoda uutta tietoa vaiheittain suunnitelmien edetessä. Suunnitelmilla alkaa olla kuitenkin kiire, jos tavoitevuotena on 2019.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva