Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

1.4.2016 - Onko Porin kirkkomaa vieläkään kypsä punaisten muistomerkille?

Vuoden 1918 kansalaissodasta on kulunut pian sata vuotta, mutta ollaanko Porin seurakuntayhtymän päättävissä elimissä vieläkään valmiita hyväksymään sitä, että Porin ”pääkirkon” eli Keski-Porin kirkon kirkkomaalle voitaisiin pystyttää vakaumuksensa puolesta kaatuneiden eli punaisten muistomerkki?

Tätä on pakko kysyä, kun keskiviikkona kokoontunut Porin seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto palautti uuteen valmisteluun esityksen punaisten muistomerkin pystyttämisestä Keski-Porin kirkkopuistoon.

Porin sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön ja vasemmistoliiton Porin kunnallisjärjestön puheenjohtajat ovat anoneet kirkkoneuvostolta lupaa sijoittaa punaisten kaatuneiden muistomerkki kirkkopuistoon. Muistomerkin kustantaisivat työväenjärjestöt, ja sen valaistuksen ja pohjalaatan asentaisi Porin kaupunki, joten seurakuntayhtymälle ei kustannuksia syntyisi.

Nyt tarvittaisiin seurakuntayhtymältä asennetta eli lupa muistomerkin pystyttämiseen.

Merkille pantavaa on se, että evankelisluterilaisen kirkon johto ja usein myös paikallisten seurakuntien papisto ovat jo pitkään olleet avarakatseisia, ja suhtautuneet työväenliikkeeseen kuten muuhunkin yhteiskuntaan eli hyväksyvästi ja yhteistyökykyisesti. Myös Porin seurakuntien johtoryhmä on puoltanut tätä muistomerkkihanketta.

Toisin oli sata vuotta sitten ja vielä viime sotienkin aikaan, jolloin kirkko ja seurakunnat pitivät työväenliikettä lähinnä vastustajanaan, Jumalan kieltäjänä.

Valitettavaa on, että osa seurakuntien luottamushenkilöistä on jumiutunut edelleen vanhoihin kaavoihin, eikä voi hyväksyä sitä, että kirkkomaalla olisi valkoisten muistomerkin rinnalla myös punaisten muistomerkki. Eikä äärikonservatiivinen ajattelu koske vain poliittista jakoa, vaan se näyttää koskevan myös muuta yhteiskunnallista kehitystä.

Se, onko Porissa nyt kyse selkeästi näin jyrkästä ajattelusta, jää nähtäväksi. Kirkkoneuvoston päätös palauttaa muistomerkkiasia uuteen valmisteluun on ympäripyöreä. Osasyy palautukseen on varmasti sekin, ettei muistomerkkiä haluta kirkkopuiston paraatipaikalle eli pääovelle johtavan käytävän varteen. Parempi paikka saattaisikin olla muiden muistomerkkien läheisyydessä.

Porin Käppärän hautausmaalla on kansalaissodan punaisten uhrien syrjäinen joukkohauta, jonka piispa Kaarlo Kalliala on lupautunut siunaamaan vuonna 2018. Jos samalla kertaa on tarkoitus siunata kirkkopuistoon tuleva muistomerkki, ei päättäjillä ole mahdollisuutta pitkään hidasteluun, sillä muistomerkin valmistaminenkin ottaa aikansa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva