Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

24.3.2016 - Brysselin terrori-isku vaikuttaa Suomeenkin

Brysselin tiistainen terrori-isku oli jälleen kerran vakava isku koko eurooppalaista avointa yhteiskuntaa vastaan, ja sillä on ainakin epäsuoria vaikutuksia myös Suomeen ja suomalaisiin.

Vaikka Suojelupoliisi ilmoitti tiistaina, ettei Brysselin isku lisää suoraa terrorismin uhkaa Suomessa, niin poliisi nosti kuitenkin valmiustilaansa, mikä näkyi viranomaisvalvonnan lisäämisenä rajoilla ja lentokentillä. Lentokentillä mm. turvatarkastukset ovat nyt aiempaa tiukempia ainakin hetkellisesti.

Tämänkertainenkin isku osoitti sen, että vaikka turvallisuusviranomaiset ovat pystyneet estämään terrori-iskuja oman tiedustelutoimintansa ansiosta, pääsevät terroristit kuitenkin aina joskus poliisin edelle, ja seuraukset voivat olla tuhoisat.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) myönsikin, ettei terrorismia pystytä avoimessa yhteiskunnassa sulkemaan kokonaan pois. Eikä tämä koske pelkästään Isisin kaltaisia terroristijärjestöjä, vaan vakaviin tekoihin voivat syyllistyä myös suomalaiset, kuten viimevuosien koulusurmat ja iskut kauppakeskuksiin ovat osoittaneet.

Joka tapauksessa on selvää, että terrori-iskut aiheuttavat pelkoa, ja sehän on terroristien tarkoituskin. Vaikka Suomen viranomaiset yrittävät vakuutella, ettei meillä ole aihetta pelkoon ainakaan Suomen rajojen sisäpuolella, niin Eurooppa on nyt selvästi terroristien kohteena. Niinpä tiettyä pelkoa ja epävarmuutta kokevat varmasti ainakin ne suomalaiset, jotka joko työssään tai vapaa-aikanaan matkustavat Euroopassa.

Eri asia on se, vaikuttaako tuo epävarmuus ihmisten matkustushalukkuuteen. Todennäköisesti ei.

Brysselin lentokentän isku tapahtui hallissa, joka on ennen turvatarkastuksia, eli sillä alueella pystyy liikkumaan vapaasti kuka tahansa. Nyt onkin jo ryhdytty pohtimaan sitä, pitääkö ensimmäiset turvatarkastukset tehdä jo heti lentoasemalle saavuttaessa. Se hidastaisi ja hankaloittaisi lennoille lähtöä entisestään, mutta toisaalta lisäisi lentokenttien turvallisuutta. Ajatus on monitahoinen.

Selvää lienee sekin, että isku lisää Suomessakin vaatimuksia rajojen sulkemisesta turvapaikanhakijoilta. Mahdollisuus siihen, että heidän joukossaan olisi myös ääri-islamisteja, on toki olemassa, ja rajavalvonnan tehostaminen on paikallaan. Mutta rajojen kokonaan sulkeminen ei taida sittenkään olla paras keino estää terrorismia.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva