Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

4.3.2016 - Hallituksen ja yritysten vuoro lunastaa lupauksensa

Palkansaajajärjestöt osoittivat jälleen kerran vastuuta suomalaisesta yhteiskunnasta ja työllisyydestä, kun ne maanantaina saivat aikaan yhteiskuntasopimuksen, jota voidaan kutsua monella muullakin nimellä. Sillä pystyttiin torjumaan oikeistohallituksen uhkaamat pakkolait, joilla olisi ollut palkansaajalle huomattavasti huonommat seuraukset, kuin nyt aikaansaadulla sopimuksella.

Tosin sopimuksen syntyminen varmistuu vasta tulevana maanantaina, jolloin suurimman keskusjärjestön SAK:n on määrä päättää omasta kannastaan. Tällä viikolla SAK:n jäsenliitot ovat tuota kantaa muodostelleet. Muut järjestöt sopimuksen ovat hyväksyneet, samoin hallitus.

Mitenkään helppoa paketin hyväksyminen SAK:lle ole sillä se rokottaa voimakkaasti juuri sen jäsenkenttää. Ylipäätään sopimus tietää melkoisen rajua kyytiä palkansaajille. Kaikki olemassa olevat vaihtoehdot ovat olleet palkansaajille kehnoja.

Ratkaisu toteutuessaan rauhoittaa työmarkkinatilannetta, mutta se leikkaa palkansaajien ostovoimaa arviolta 800 miljoonaa euroa, kun osa työnantajien sosiaaliturva- ja eläkemaksuista siirretään palkansaajien maksettaviksi. Lisäksi työaika pitenee kolmella päivällä vuodessa, ja julkisen sektorin työntekijät menettävät lomarahoistaan 30 prosenttia.
Vastineeksi hallitus perui pakkolakinsa sekä 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset, joilla se uhitteli.

Jotta tämä ostovoiman leikkaus ei johtaisi lisätyöttömyyteen kotimarkkinoilla, hallituksen on lunastettava myös lupauksensa miljardin euron veronkevennyksistä. Veronkevennykset on kohdistettava pieni- ja keskituloisille. Tätä ovat palkansaajajärjestöjen lisäksi vaatinut mm. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Selvää on, että jos ei veronkevennyksiä toteuteta, palkansaajien saamat lisärasitukset merkitsevät entistä hiljaisempaa kotimarkkinoilla, jotka nyt ovat pitäneet Suomen taloutta edes jonkinlaisessa hapessa. Muuten edessä saattaa olla pienten ja keskisuurten kotimarkkinayritysten konkurssiaalto ja työttömien määrän lisääntyminen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) iloitsi keskiviikkona siitä, että ratkaisu todella parantaa Suomen kilpailukykyä. Hallituksen johdon iloisuus herätti syystä palkansaajissa kummastusta, sillä kovin suuria ilonaiheita ei suomalaisilla ole ainakaan lyhyellä tähtäimellä.

Jos ratkaisu todella syntyy, pallo on suuressa määrin jatkossa myös yrityksillä. Kun työn yksikköhinta nyt laskee, on oikeutettu vaatimus, että yritykset sitten lisäävät työvoimaansa, eikä säästyneitä rahoja siirretä vain omistajien taskuihin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva