Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

19.2.2016 - Sotekuviot selkeytymässä Satakunnassa, mutta eivät hallituksessa

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmistelu on Satakunnassa päässyt vauhtiin varsinkin nyt, kun on selvää, että Pori ja Rauma ovat liikkeellä yhteistuumin, ja valmistelu tapahtuu kahden keskuskaupungin vetämänä.

Jo aiemmin Satakunnan soten ohjausryhmän veturiksi valittiin Rauman kaupunginhallituksen puheenjohtaja Rainer Lehti (sd), ja tällä viikolla poliittisen johtoryhmän vetäjäksi nimettiin Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Vasama (kok).

Toki tärkeä roolinsa on muillakin Satakunnan kunnilla sekä Satakuntaliitolla ja sairaanhoitopiirillä, mutta varsin olennaista on, että Pori ja Rauma löytävät yhteisen sävelen.

On tietysti muistettava, että prosessi on vasta alussa, ja nyt ovat asetelmat selvillä. Edessä on vielä iso työ saada kauniit ajatukset muutettua konkreettisiksi ratkaisuksi ja asukkaiden laadukkaiksi julkisiksi palveluiksi.

Välihuutojakin kuuluu. Satakunnan yrittäjäyhdistys antoi torstaina julkisuuteen kannanoton, jossa se vaatii, että Satakunnassa mahdollistetaan palveluntuottajiksi myös pienet joustavat tuottajat, jotka toimivat yrittäjäpohjaisesti.

Se, millaiseen kuosiin Satakunnan sote lopulta muovautuu, riippuu paljolti myös siitä, mitä maan hallitus jatkossa päättää.

Varsin huolestuttavalta kuulostavat tiedot siitä, että oikeistohallitus aloittaa uudelleen riitelyn sotealueiden määrästä kuten Yle ja Helsingin Sanomat ovat kertoneet.

Viime marraskuussa hallitus päätyi riitaisena kompromissiin, että maahan perustetaan 18 itsehallintoaluetta eli maakuntaa, jotka aloittaisivat toimintansa vuoden 2019 alussa. Sotealueita tulisi kuitenkin vain 15, ja osa maakunnista hoitaisi sotensa yhteistyössä naapurimaakunnan kanssa.

Ympärivuorokautisen päivystyksen sairaaloita olisi 12. Niiden joukossa olisi Satakunnan keskussairaala Porissa.

Asiantuntijat olivat syksyllä sitä mieltä, että sotealueita tulisi olla korkeintaan 12. Kokoomus olisi halunnut vähemmän, kun keskusta olisi suuremman lukumäärän kannalla.

Nyt tämä kompromissi näyttäisi kuitenkin kaatuvan perustuslaillisiin ongelmiin, kuten niin moni mukin tämän hallituksen päätös. Esiin on noussut jälleen sotemalli, joka rakentuisi viiden yliopistollisen keskussairaalan varaa.

Nyt onkin odotettava sitä, mikä tulisi olemaan maakuntien asema viiden erva-alueen mallissa.

Nyt pitänee vain toivoa, ettei Satakunnassakaan ole iloittu omasta sotealueesta liian aikaisin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva