Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

12.2.2016 - Osassa Porin hallintokuntia unohdetaan, ketkä ovat isäntiä

Kun Porin kaupunginhallitus tällä viikolla päätti käynnistää erityistilintarkastuksen Teknisessa palvelukeskuksessa, ei se ollut välttämättä suuri yllätys. Vaikka palvelukeskuksen johdon ei ainakaan näillä näkymin epäillä syyllistyneen laittomuuksiin, on keskuksen toimiva johto jo pidemmän aikaa pyrkinyt vetämään varsin vapaalla kädellä linjoja, joilla kaupungin teknistä sektoria on kehitetty.

Muistissa ovat esimerkiksi pyrkimykset väellä ja voimalla ulkoistaa eli yksityistää katujen kunnossapitoa, jonka tekninen lautakunta värikkäiden vaiheiden jälkeen lopulta tyrmäsi. TPK:n henkilöstöä on myös johdettu usein sellaisin ottein, jotka eivät välttämättä kuulu nykyaikaiseen kunnallishallintoon eikä edes yritysmaailmaan.

TPK:n johtaja Jukka Kotiniemi on pitkään niin sanotusti leikkinyt tulella unohtaen, että todelliset isännät istuvat kaupungintalolla, siis kaupunginvaltuustossa, kaupunginhallituksessa ja kaupunginjohdon huoneissa. Kunnallista laitosta ei johdeta kuin yritystä, vaan siinä on otettava huomioon demokratian pelisäännöt.

TPK:n erityistilintarkastuksen taustalla on vakavia puutteita investointien seurannassa ja niiden raportoinnissa. Viime vuonna TPK raportoi kaupunginhallitukselle, että investoinnit toteutuvat budjetoitua pienempinä, mutta nyt se on kuitenkin pyytänyt satojen tuhansia lisärahoja tappioidensa paikkaamiseen. Koska kaupunginhallitus ei ole saanut riittäviä TPK:n johdolta, mihin rahat ovat menneet, turvaudutaan nyt erityistilintarkastukseen.

Vaikka TPK:n tilannetta ei pidä verrata viime syksynä Palveluliikelaitoksessa havaittuihin johdon väärinkäytöksiin, jotka myös johtivat erityistilintarkastukseen ja lopulta poliisitutkintaan, on outoa, että kaupungin organisaatiossa joudutaan turvautumaan toistuvasti erityistilintarkastukseen. Kontrolli on jossakin pettänyt pahasti.

Molemmat tapaukset ovat kuuluvat apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannuksen valvonnan piiriin. Toki kaupungin ylimmän johdon pitää voida luottaa siihen, että alaiset toimivat määräysten mukaan, mutta nykyistä tiukempi kontrolli ehkä voisi olla sielläkin tarpeen. Kyse on kuitenkin yhteisten verorahojen käytöstä.

TPK:n erityistilintarkastuksen on määrä valmistua helmikuun lopussa, ja kaupunginvaltuusto käsittelee lisäraha-anomuksia maaliskuun alkupuolella. Silloin edessä saattaa olla värikäs keskustelu aiheesta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva