Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

5.2.2016 - Antoiko Niinistö luvan tiukentaa pakolaispolitiikkaa?

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti tällä viikolla voimakkaasti kantaa maahanmuuttoon ja pakolaistulvaan avatessaan valtiopäivät Helsingissä. Niinistön mielestä Eurooppa ei enää kestä hallitsematonta kansainvaellusta. Hänen mukaansa sietorajan ylittyminen romahduttaa eurooppalaista arvojärjestelmää.

Suomeen on tullut yli 30 000 turvapaikanhakijaa viime vuoden aikana, ja suuri osa heistä on Irakista tai Syyriasta.
Niinistö sanoi, että meidän on autettava niitä, jotka ovat hädässä tai vainon kohteena. Sen sijaan Suomen ja Euroopan ei pitäisi nyt auttaa niitä, jotka hakevat parempaa tai tuntevat olonsa tai tulevaisuutensa kotimaassa vaikeaksi.

Hänen mukaansa joudumme pohtimaan, suojellaanko eurooppalaisia arvoja ja ihmisiä ja todellisessa hädässä olevia, vai suojataanko ahtaan tarkasti kansainvälisiä velvoitteita muista seuraamuksista välittämättä.

Niinistön mielestä EU:n on nyt tunnustettava tosiasiat ja ryhdyttävä yhteisen rajavalvonnan, muuttoliikkeen hidastuttamisen ja nopeutettujen käännytysten tielle. Samalla pitäisi tunnustaa, että emme kykene täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita.

Presidentin puhe on herättänyt suurta hämmennystä, ja asiantuntijoiden mukaan Suomen ulkopoliittinen johto ei ole tähän mennessä puhunut pakolaiskriisistä niin suorasanaisesti kuin Niinistö nyt.

Puhe on saanut kiitosta erityisesti äärioikeistolta, ja perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho suorastaan ylisti Ylen haastattelussa Niinistön puhetta. Pakolaisvirtaan myönteisesti suhtautuvat taas ovat kauhistelleet puhetta.

Yllättävään on, että poliittisessa oppositiossa sosialidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne ei oikein tiennyt, miten presidentin puheeseen pitäisi suhtautua.

Selvää kuitenkin lienee se, että Niinistö tulkitsi nyt kansan syvien rivien tuntoja pakolaisten vastaanotossa. Uusnatsien ja muun äärioikeiston ylilyönnit toki ovat asia erikseen, mutta enemmistö suomalaisista tuntuu muuttaneen kantaansa pakolaisten vastaanottoa kohtaan aiempaa kielteisemmäksi.

Joissakin arvioissa Niinistön on tulkittukin aloittaneen presidentinvaalikampanjansa vuoden 2018 vaaleja varten, ja puhe varmaankin lisäsikin hänen suosiotaan.

Vaikka presidentillä ei olekaan sisäpoliittista valtaa, niin nyt voidaan myös aiheellisesti kysyä, antoiko Sauli Niinistö moraalisen luvan kiristää Suomen pakolaispolitiikkaa, mikä äärimmilleen vietynä saattaisi johtaa mm. Puolan ja Unkarin lailla rajojen sulkemiseen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva