Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

29.1.2016 - Käynnissä on postipalvelujen alasajo

Posti ilmoitti tällä viikolla aloittavansa yt-neuvottelut, joiden tavoitteena on vähentää enintään 860 työntekijää.

Syyksi ilmoitettiin, että Posti joutuu sopeuttamaan toimiaan postin jakelumäärien voimakkaan vähenemisen ja asiakastarpeiden muuttumisen vuoksi. Viime vuonna jakelumäärän lasku vähensi Postin liikevaihtoa noin 75 miljoonaa euroa.

Postilaiset ovat syystä järkyttyneitä tulossa olevista jätti-irtisanomisista. Postin edelliset yt:t käytiin vuonna 2014, ja silloin sai 400 postilaista lähteä. Irtisanotuista 200 tosin otettiin takaisin töihin, koska Posti ei pystynyt hoitamaan julkista palvelutehtäväänsä.

On totta, että sähköinen yhteydenpito on vähentänyt perinteisten kirjeiden ja myös postitse lähetettävien laskujen määrää, mutta valtio-omisteisen Postin toimintaa määrää postilaki, jonka mukaan postia on kannettava viitenä päivänä viikossa.

Nykyisellä väelläkään Posti ei pysty tuota velvoitettaan välttämättä edes tyydyttävästi hoitamaan. Kymmenet tuhannet kirjelähetykset myöhästyvät, koska Postilla ei ole riittävästi työntekijöitä käsittelemään ja jakamaan lähetyksiä. Tämän ovat varmasti useimmat asiakkaat kokeneet omassa postinkulussaan.

Posti- ja logistiikka-alan ammattiliitto PAU ihmetteleekin, miten lakisääteiset palvelut voidaan hoitaa sitten tulevien henkilöstövähennysten jälkeen.

Eikä PAU ole yksin. Esimerkiksi Postin hallintoneuvoston jäsen, kansanedustaja Satu Taavitsainen ihmetteli, ettei valtionyhtiö hoida velvoitteitaan ja tekee lisää työttömiä. Hän kysyi, tukeeko pääministeri Juha Sipilä (kesk) Postin johdon toimenpiteitä? Ilmeisesti tukee.

SSS-hallituksen aikomuksena on uudistaa postilakia, ja liikenneministeri Anne Berner (kesk) väläytti STT:n haastattelussa, että uudessa laissa Postin jakeluvelvoitetta saatetaan keventää, eli postia ei tarvitsisi jakaa enää viitenä päivänä viikossa. Samaa on väläytellyt myös Postin johto aiemmin.

Näyttääkin siltä, että hallitus on omilla toimillaan ajamassa postipalveluja alas ja näin heikentämässä entisestään erityisesti maaseudun palveluja. Se ei oikein tunnu siltä alkiolaiselta politiikalta, jonka pitäisi olla keskustan ideologinen perusta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva