Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

15.1.2016 - Satakuntakin löysi sote-hengen

Porin kaupungin johdolla oli maanantaina mieluisaa kerrottavaa, kun se ilmoitti, että Pori ryhtyy vetämään Satakunnan sote-valmistelua. Pori sai tähän yksimielisen valtuutuksen Porissa pidetyltä kuntakokoukselta, jossa paikalla oli kaikkien Satakunnan kuntien ja sote-toimijoiden edustus. Yhteensä kunta- ja kuntayhtymäjohtajia sekä valtuustojen ja hallitusten johtajistoa oli läsnä 120 ihmistä.

Tuo joukko päätti, että valmistelutyö käynnistetään heti, ja Porin ylin johto sai tehtäväkseen kutsua koolle ohjausryhmän, johon jokainen kunta ja kuntayhtymä nimeää 1-3 edustajaa.

Uutinen saattaa kuulostaa vähäpätöiseltä, mutta sitä se ei ole missään nimessä. Satakunta on ollut viimeisiä maakuntia, jotka eivät ole lähteneet vapaaehtoisesti valmistelemaan omaa sote-aluetta maan hallituksen antaman ohjeen mukaisesti. Kun muut mattimyöhäiset ovat Helsingin-Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien alueet, joilla kullakin on yliopistollinen sairaala, on itsestään selvää, että heikoimmassa asemassa näistä neljästä maakunnasta on ollut Satakunta.

Nyt Satakunta on saanut päälle kuitenkin oman sote-henkensä, ja reilulle 200 000:lle satakuntalaiselle ryhdytään valmistelemaan omaa alueellista ja nykyistä tehokkaampaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Samaan pakettiin kuuluu myös maakuntaitsehallinto, mutta Satakunnassa halutaan ensimmäisenä saada vauhtiin sote.

Valmisteltavaa ja järjesteltävää riittää, sillä maakunnan asukkaiden lisäksi hanke koskettaa noin 10 000 työntekijää, jotka nyt työskentelevät kuntien ja kuntayhtymien palveluksessa. Kyse on myös noin miljardin euron budjetista.
Merkillepantavaa on se, että yhdessä rintamassa ovat nyt kaikki Satakunnan kunnat ja kuntayhtymät - myös Rauman kaupunki, joka hidasteli asiassa aikansa, mutta joka viimein joulukuussa katsoi parhaimmaksi unohtaa Varsinais-Suomen, ja tyytyä pysymään Satakunnassa.

Tähän lienee vaikuttanut sekin, että Rauma voi jatkaa uudessa sotessa omana hyvinvointialueena ja aluesairaala kuntouttavana yksikkönä samaan tapaan kuin esimerkiksi Porin kaupunginsairaala tai Kankaanpään terveyskeskus. Sote-alueella toimii vain yksi 24 tunnin päivystyssairaala, ja Satakunnassa se on nykyinen keskussairaala Porissa.
Nykyiset nimikkeet tosin poistuvat käytöstä, eikä uudessa järjestelmässä tunneta terveyskeskuksia.

Maakunnallinen sote ottaa hoidettavakseen noin puolet kuntien nykyisistä tehtävistä ja jokseenkin saman verran myös budjeteista. Seuraavaksi kannattaakin miettiä, mikä on jatkossa kunnan tehtävä, ja kun yhteishengessä on päästy vauhtiin, millaisia kuntarajoja Satakunnassa tarvitaan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva