Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

31.12.2015 - Uusi vuosi näyttää palkansaajalle surkealta

Uudesta vuodesta 2016 ei ole ennustettavissa palkansaajalle hyvää kuten ei myöskään lapsiperheille. Huono ennuste toteutuu, mikäli työmarkkinajärjestöt eivät pääse yksimielisyyteen yhteiskuntasopimuksesta. Siinä tapauksessa oikeistohallitus toteuttaa uhkaamansa pakkolait, joista tosin suurin osa astuu voimaan vasta 2017, mutta jotka vaikuttavat jo vuonna 2016, jos ei muuten niin henkiseen ilmapiiriin.

Suurin palkansaajien keskusjärjestö SAK on listannut hallituksen päätöksiä ja säästöjä, jotka heikentävät työntekijöiden työehtoja tai huonontavat muutoin työelämää. Työelämän lisäksi kurmutetaan muiden muassa lapsiperheitä, työttömiä ja pätkätyöläisiä, jotka voidaan lukea työelämässä omaksi, koko ajan kasvavaksi kastikseen.

Pätkätyöläisten määrä uhkaa kasva, koska hallitus on ehdottanut työnantajille mahdollisuutta sopia alle vuoden kestävistä määräaikaisista työsuhteista ilman sen kummempia perusteluita. Lisäksi työsuhteiden koeaikaa aiotaan pidentää nykyisestä kolmesta kuukaudesta, ja koeaikanahan työsuhde voidaan lopettaa ilman perusteluja.

Pakkolakien myötä eritoten julkisen sektorin vuosilomat lyhenevät, kaikkien työaika pitenee arkipyhien myötä. Lomarahoista leikataan kolmannes ja ensimmäinen sairauslomapäivä muuttuu palkattomaksi. Tämä kaikki tapahtuu hallituksen mukaan Suomen kilpailukyvyn parantamisen nimissä, jonka lopputulosta tosin yhä useampi talousviisaskin epäilee.

Lapsiperheiden asemaa heikennetään mm. leikkaamalla perhevapaetuja, korotettu vanhempainraha poistuu, ja vapaista kertyy vähemmän vuosilomaa. Päivähoitomaksut nousevat, ja subjektiivinen päivähoito-oikeus loppuu. Tosin se riippuu kuntien omista päätöksistä.

Työttömien etuja heikennetään vuoden 2017 alussa mm. lyhentämällä ansiosidonnaisen päivärahan kestoa ja pidentämällä karenssiaikaa kahdella päivällä. Myös nuorten yhteiskuntatakuuta karsitaan.

Ratkaisevassa roolissa yhteiskuntasopimuksen synnyssä tai pakkolakien toteutumisessa ovat parhaillaan käytävät neuvottelut paikallisesta sopimisesta. Niiden pitäisi ratketa tammikuussa. Väliaikatietoja ei ole liiemmin kuultu, mutta ainakin vielä ennen joulua palkansaaja- ja työantajapuoli olivat melko kaukana toisistaan.

Mikäli paikallisen sopimisen säännöistä ei päästä yhteisymmärrykseen, ennuste yhteiskuntasopimukselle on heikko. Siinä tapauksessa pakkolait pätkähtävät voimaan, sillä hallitus on ilmoittanut monella suulla, ettei niistä peräännytä. Sitä vakuutti viimeksi ennen joulua ulkoministeri Timo Soini (ps).

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva