Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

18.12.2015 - Liki kolmanneksen korotus sote-maksuihin on kohtuutonta

Kun oikeistohallitus muutama viikko sitten ilmoitti korottavansa julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja ensi vuoden alussa 27,5 prosenttia, otettiin puskista tullut korotus vastaan järkytyksenä.

Koska asiat ovat yleensä niin, miten ne näyttävät olevan, niin Suomen nykyinen hallitus haluaa rankaista pienituloisia siitä, että jos he vielä sairastavatkin. Kun esimerkiksi sairaalan nykyinen poliklinikkamaksu on noin 32 euroa, nousee se ensi vuoden alussa yli 40 euroon. Samassa suhteessa nousevat kaikki muutkin terveydenhuollon maksut.

Eivätkä sote-maksujen korotukset riitä, vaan ensi vuoden alussa myös Kelan lääkekorvaukset pienenevät, ja ennen Kela-korvaukset saamista reseptilääkkeen ostaja joutuu maksamaan lääkkeistään 50 euron ylimääräisen omavastuun.

Näiden kaikkien muutosten uskotaan johtavan siihen, että yhä useampi pienituloinen ei mene lääkäriin tai jättää lääkärin määräämät lääkkeet ostamatta. Se taas johtaa terveyserojen kasvuun.

Nyt monessa maakunnassa puidaankin sitä, otetaanko asiakasmaksujen korotukset asiakkailta vai ei. Pallo on nyt kunnilla, jotka julkista terveydenhuoltoa järjestävät. Vaihtoehtoja kyllä on.

Ensimmäisenä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS päätti hallituksensa äänestyksessä sosialidemokraattien esityksestä, ettei 27,5 prosentin korotuksia toteuteta. Ne olisivat tuoneet sairaanhoitopiirille lisätuloja 26 miljoonaa euroa. HUS tyytyy vajaan 2 prosentin indeksikorotukseen, joka käytännössä kymmeniä senttejä asiakaskäyntiä kohti.

Satakunnan sairaanhoitopiirin hallituksessa demarit vaativat asiakasmaksukorotuksia uuteen valmisteluun, ja hallitus palauttikin asian yksimielisesti. Satakunnan korotukset merkitsisivät 3 miljoonan euron lisätuloa sairaanhoitopiirille. Satakunnassa halutaan katsoa mitä muissa sairaanhoitopiireissä tehdään.

Pelkkä katsominen ei nyt kuitenkaan auttaisi asiaa. SDP:n mielestä Satakunnassakin pitäisi tyytyä parin prosentin indeksikorotukseen. Pallo on kunnilla, jotka oman perusterveydenhuoltonsa lisäksi kustantavat myös sairaanhoitopiirien antaman erikoissairaanhoidon.
Nyt ainakin Raumalla ollaan tyytymässä demarien esityksestä indeksikorotuksiin myös sen omissa maksuissa.

Kysymyksiä on paljon: Tarvitseeko sairaanhoitopiiri tuota 3 miljoonan euron summaa, kun se tänä vuonna palautti jäsenkunnille 8 miljoonaa euroa? Ovatko kunnat valmiita ottamaan kyseisen summan tarvittaessa verovaroistaan? Sallivatko paikalliset päättäjät oikeistohallituksen kurittaa pienituloisia?

Ollaan perimmäisten kysymysten äärellä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva