Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

11.12.2015 - Rauma otti viimein askeleen Satakuntaan

Rauman kaupunginhallitus teki tällä viikolla hartaasti odotetun päätöksen lähteä muun maakunnan kanssa valmistelemaan Satakunnan itsehallintoalueen perustamista. Rauma valitsi kaupunginhallituksen puheenjohtajan Rainer Lehden (sd) johdolla ykkösketjunsa neuvottelemaan siitä, millainen itsehallinto- ja sote-alue Satakuntaan saadaan.

Neuvottelujen veturina toimii Porin kaupunki, joka on jo yhdessä Satakunnan sairaanhoitopiirin ja Satakuntaliiton kanssa käynyt alustavia neuvotteluja. Niihin olisi haluttu heti myös Rauma, mutta sen johto on vitkutellut neuvottelujen aloittamista.
Nyt kun Rauma on valinnut neuvottelijansa, ja neuvottelut näiden neljän päätoimijan kesken toivottavasti aloitetaan ripeästi. Syytä olisi, sillä Satakunta on viimeisten maakuntien joukossa aloittamassa omia valmistelujaan. Etanan vauhdin jatkuessa satakuntalaiset löytävät itsensä pahimmassa tapauksessa Pirkanmaan tai Varsinais-Suomen filiaalina.

Sote-uudistus on toki koko Satakunnan asia, ei vain Porin ja Rauman. Mutta yhteisymmärryksen saavuttaminen näiden kahden kaupungin välillä on ensiarvoisen tärkeää. Suurissa asioissa yhteisymmärrys on lähes jokaisella kerralla löytynyt vasta tuskallisen väännön jälkeen, eikä syypää ole aina välttämättä ollut Rauma, joka joidenkin mielestä potee toisinaan Napoleonin tautia. Jotkut saattavat muistaa esimerkiksi sen, kuinka tuskaisesti Satakunnan ammattikorkeakoulu aikanaan syntyi.

Sote-uudistus ja maakunnallinen itsehallinto ovat merkitykseltään niin suuria asioita, että nyt päättäjien pitää unohtaa keskinäiset kaunansa ja ryhtyä tositoimiin. Kysehän on erityisesti siitä, miten satakuntalaisten ihmisten julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut jatkossa hoidetaan, vaikka itsehallintoalue saa hoidettavakseen myös muita julkisia palveluja palo- ja pelastustoimesta ruveten.

Sote-uudistuksessa Raumalla on koettu huolta lähipalveluista kuten aluesairaalan kohtalosta. Alkuvaiheessa Raumalla jopa väläyteltiin Varsinais-Suomeen siirtymistä aluesairaalan turvaamiseksi, mutta nyt raumalaiset ovat hyväksyneet sen tosiasian, että Rauma on osa Satakuntaa. Hyvä niin.

Nyt Satakunta pystyy osoittamaan valtiovallallekin, että täällä on yhtenäinen maakunta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva