Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

4.12.2015 - EK sai mitä halusi

Kun neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta keskiviikkona kaatuivat, alkoi julkisuudessa laaja syyttely siitä, kenen konnolle on pantava se,  että oikeistohallitus ryhtyy toteuttamaan uhkaamiaan pakkolakeja, ja että työmarkkinoilla on odotettavissa levottomia aikoja, kun ensi syksynä ryhdytään neuvottelemaan liittokohtaisista työehtosopimuksista.

Työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto EK kieltäytyi jatkamasta neuvotteluja palkansaajien keskusjärjestöjen SAK:n, STTK:n ja Akavan kanssa. EK perusteli päätöstään sillä, että Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT päätti viime viikolla irtaantua yhteiskuntasopimuksesta. AKT taas päätti näin protestiksi sille, että EK ilmoitti, ettei se enää neuvottelee jatkossa keskitetyistä palkkaratkaisuista vaan haluaa asioista sovittavat liitto- ja paikallistasolla.

Moni syyttävä sormi on osoittanut AKT:tä ja puheenjohtaja Marko Piiraista, joista on tehty työmarkkinoiden häirikköjä kuten kuljetusliitosta monesti aiemminkin.

Kaikki viittaa kuitenkin siihen, ettei EK alunperinkään halunnut tätä yhteiskuntasopimusta, joka olisi korvannut hallituksen uhkaamat pakkolait mm. lomarahojen, lomien ja sairausajan palkkojen leikkaamisesta sekä arkipyhien muuttamisesta palkattomiksi. EK katsoi pakkolait työnantajille edullisemmiksi kuin palkansaajien esittämät palkkojen nollakorotukset, joilla olisi päästy vähintään siihen 5 prosentin kilpailukykyloikkaan, jota hallitus on hakenut. AKT oli työnantajapuolelle pelkkä veruke.

EK siis sai mitä halusi, mutta lopputulos on syntymässä suomalaisessa työmarkkinahistoriassa ennen kokemattomalla tavalla, eli hallitus poistaa työmarkkinajärjestöiltä neuvotteluoikeuden ja määrää lakiteitse, miten työelämää ”kehitetään”.

Nyt pari miljoonaa palkansaajaa joutuvat Suomen kilpailukyvyn nimissä lujille. Kipeimmin pakkolait koskevat julkisen sektorin naisvaltaisia aloja, jotka tekevät vuorotöitä pienellä palkalla.

Tosin aivan varmaa ei pakkolakien toteutuminen vielä ole. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vetosi aivan oikein hallitukseen, että se kutsuisi osapuolet uudelleen neuvottelupöytään. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoikin olevansa näihin vielä yhteydessä. Pieni toivo sovusta siis vielä on.

Mutta vielä ei ole täysin selvää sekään, miten perustuslaki suhtautuu pakkolakeihin. Mahdollista on sekin, että hallitus joutuu vetämään osan pakkolaeista puutteellisen valmistelun takia pois. Mutta siihenhän on tämän hallituksen aikana jo totuttu.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva