Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

27.11.2015 - EK:n päätös hylätä keskitetyt sopimukset lisää levottomuuksia

Työnantajia edustavan Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n päätös hylätä jatkossa kokonaan keskitetyt tuloratkaisut oli yllättävä mutta toisaalta johdonmukainen lopputulos EK:n koko 2000-luvun kestäneeseen pyristelyyn työmarkkinoiden konsensusta vastaan.

EK:n tavoitteena on lisätä paikallisesti yrityksissä tapahtuvaa sopimista sen sijaan että palkoista sovittaisiin keskusjärjestätasolla keskitetysti, kuten Suomessa on pääsääntöisesti tehty vuosikymmenten ajan. EK:n mallissa alakohtaiset liitot tukisivat paikallisia sopimuksia.

EK:n päätös merkitsee yhteiskunnan kolmikantaisen kehittämisen ja konsensuksen päättymistä. EK on näköjään unohtanut, että yhteisymmärryksen eli palkansaajien keskusjärjestöjen, EK:n ja maan hallituksen yhdessä sopiman konsensuksen avulla Suomi on saatu pidettyä pystyssä vaikeinakin aikoina.

EK:ssa ilmeisesti luotetaan siihen, että nykyisen porvarihallituksen kaltainen meno jatkuu, ja työnantajapuoli saa hallitukselta sen, mitä se ei ole saanut työmarkkinaneuvotteluissa.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly totesi tuoreeltaan, että EK:n ratkaisu heikentää työmarkkinapolitiikan ja talouden yhteensovittamista.
Kun EK muutama vuosi sitten ajoi tilanteen siihen, että keskitetyn sopimuksen sijaan käytiin liittokierros, palkat nousivat erityisesti vientialoilla mutta myös julkisilla aloilla hallitsemattomasti. Se oli toki silloin palkansaajien etu, mutta myöhemmin villistä kierroksesta on ollut koko yhteiskunnalle vaikeuksia.

EK:n puheenjohtajan Matti Alahuhdan mukaan EK:n päätös ei koske parhaillaan käynnissä olevia yhteiskuntasopimusneuvotteluja, jotka tosin ovat takkuilleet etenkin Postin käynnissä olevan työriidan aikana. Tämä on kuitenkin vain EK:n näkemys asiasta, sillä jo torstaina SAK:lainen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto ilmoitti, ettei se ole mukana yhteiskuntasopimuksessa. Näitä ilmoituksia voi tulla lisää.
Jo nyt siis näyttää selvältä, että kävi Postin työkiistassa miten tahansa, levottomuudet työmarkkinoilla lisääntyvät ehkä pysyvästi, ja konsensuksen aika on todellakin ohi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva