Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

19.11.2015 - Päivittäistavarakauppa keskittyy yhä enemmän

Keskon tytäryhtiö Ruokakesko ilmoitti ostavansa Suomen Lähikauppa Oy:n koko osakekannan ruotsalaiselta pääomasijoittaja Tritonilta. Kaupalla siirtyvät aikanaan edistyksellisen osuuskauppaliikkeen eli Tradekan omistamat Siwa- ja Valintataloketjut 60 miljoonalla eurolla takaisin kotimaiseen omistukseen.

Tämä on sinänsä myönteinen asia. Viime vuosinahan suunta on ollut pikemminkin päinvastainen, eli suomalista omistusta on siirtynyt ulkomaille.

Osakekauppa menee vielä kilpailuviranomaisten hyväksyttäväksi. Todennäköistä on, että kauppa toteutuu, mutta sillä on myös varjopuolensa. Päivittäistavarakauppa nimittäin keskittyy entistä enemmän. Se on jatkossa kahden suuren ja yhden keskikokoisen toimijan käsissä.

K-ryhmän markkinaosuus päivittäistavarakaupassa oli viime vuonna 33,1 prosenttia ja arvo 5,5 miljardia euroa, ja tämän kaupan myötä Keskon markkinaosuus nousee noin 40 prosenttiin.

Kaupparyhmistä suuri on S-ryhmä, jonka markkinaosuus päivittäistavarakaupassa oli 45.7 prosenttia ja arvo 7,6 miljardia euroa.
Saksalaisen Lidlin osuus oli  9,2 prosenttia ja arvo 1,5 miljardia euroa. Lidlin perässä on tullut tappiollinen Suomen Lähikauppa 6,8 prosentin markkinaosuudella 1,1 miljardin myynnillä. Nyt tuo Lähikaupan osuus siis siirtyy K-ryhmään.

Vaikka Lidl on tänä vuonna kasvattanut osuuttaan ja myymäläverkostoaan, ovat päivittäistavaramarkkinat jatkossa paljolti S- ja K-ryhmien hallussa yli 80 prosentin osuudella. Ja kun tiedossa on, että molempien ryhmien kauppa on vielä keskittynyt pitkälti suuriin automarketteihin kaupunkien liepeille, on aiheellista kysyä, onko kauppa jo liian keskittynyttä.

Suomen Kuluttajaliitto onkin tuonut julki huolensa siitä, pystyvätkö markkinajohtajat turvaamaan päivittäistavarakaupan palvelut myös maaseudulla, ja turvaako nykyinen tilanne hintakilpailun.

Kesko on perustellut Siwojen ja Valintatalojen ostamista sillä, että se haluaa kehittää lähikauppaverkostoaan. Suomen Lähikaupalla on 643 Siwaa ja Valintataloa, ja niitä on mainostettu kaupunkilaisten ruokakauppoina. Kuluttajaliiton huoli on aiheellinen, mikäli Kesko muuttaa nykyiset Valtsut ja Siwat sellaisinaan K-kaupoiksi.

Oma lukunsa ovat vielä Suomen Lähikaupan 4 100  nykyistä työntekijää. Palvelualojen ammattiliitto PAM onkin jo aivan oikein vaatinut Keskolta vastuullisuutta nykyisen väen työllistämisessä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva