Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

13.11.2015 - Yksityisen sektorin vahva rooli huolestuttaa sotessa

Hallituskriisin uhalla viikko sitten syntynyt sote-ratkaisu lupaa Satakunnalle hyvää, kun maakunta on saamassa oman sote-alueen, ja Satakunnan keskussairaala Porissa säilyy miltei täyden palvelun päivystävänä sairaalana.

Vaikka avoimia kysymyksiä on paljon, pitää satakuntalaisten päättäjien nyt huolehtia siitä, että maakunnassa aloitetaan oman sote-alueen toiminnan valmistelu huolella ja pikaisesti. Enemmistö päättäjistä näyttää olevan sitä mieltä, että valmistelu pitää antaa Satakunnan sairaanhoitopiirin johdettavaksi. Toinen vaihtoehto olisi Satakuntaliitto.

Selvää on, että sairaanhoitopiirillä on ehkä paras asiantuntemus sosiaali- ja terveydenhuollon alalla, mutta ei Satakuntaliitoakaan pidä unohtaa. Liittyyhän hallituksen ratkaisuun myös maakunnallisen itsehallinnon järjestäminen, ja siinä taas Satakuntaliitto on ekspertti.
Tärkeintä on, että satakuntalaiset pääsevät tykönään yhteisymmärrykseen, ja myös maakunnan sisäiset alueriidat haudataan. Onkin toivottavaa, että myös Rauma lähtee innolla mukaan suunnitteluun.

Pelkkää hymistelyä hallituksen sote-ratkaisu ei kuitenkaan ansaitse. Vastineeksi keskustan ajamalle 15:lle sote-alueelle kokoomus sai  läpi vaatimuksensa myös yksityisen terveydenhuoltosektorin huomioimiseksi ratkaisussa. Kokoomus ja lopulta myös koko hallitus perusteli tätä sillä, että asiakkaiden valinnanvapaus lisääntyy, kun he voivat valita etenkin perusterveydenhuollossa, hakevatko he lääkäripalvelunsa julkiselta vai yksityiseltä puolelta.

Hallituksen päätökset ovat kuitenkin vielä kovin epämääräisiä, eikä ole tarkkaa tietoa esimerkiksi siitä, mitä raha-seuraa-potilasta -järjestelmä tarkoittaa.

Uhkana on kuitenkin se, että uusi sote jakaa suomalaiset kahteen leiriin: hyvin toimeentulevat käyttävät yksityisiä palveluja, ja pienituloiset julkisia. On vaikea uskoa, että ellei valtio täysimääräisesti kompensoi potilaalle julkisen ja yksityisen lääkärin välistä hintaeroa, näin tulee käymään. Missä silloin ovat hallituksen lupaamat säästöt? Ja kuitenkin sote tavoitteena piti olla tasapuoliset sote-palvelut.

Oma lukunsa on vielä se, että valtaosa yksityisistä terveyspalveluista on ulkomaisessa omistuksessa, jolloin verovaroilla tuetaan voittojen valumista ulkomaille.

Yksityisen sektorin vahvasta roolista pitää olla huolissaan niin kauan kunnes hallitus toisin todistaa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva