Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

30.10.2015 - Sipilän hallitus lajittelee lomarahalla työntekijöitä

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) muodostama oikeistohallitus on koko syksyn yrittänyt pakkolaeilla uhkaamalla hajottaa suomalaista työehtosopimusjärjestelmää ja erityisesti ammattiyhdistysliikettä. Nyt hallitus pyrkii vielä saattamaan työntekijät jopa samalla työpaikalla eriarvoiseen asemaan.

Hallituksen työelämän pakkolakeja valmisteleva työryhmä on Helsingin Sanomien (28.10.) mukaan esittämässä lomarahaa kaikille uusille työntekijöille myös sellaisilla työpaikoilla, joilla ei tähän asti ole lomarahaa maksettu. Ne liki 200 000 vanhaa työntekijää, joille ei ole tähän asti maksettu lomarahaa, eivät saisi sitä vastakaan.

Samalla uusien työntekijöiden lomarahan nimi muutettaisiin lomaltapaluukorvaukseksi.

Tämä on uusin mutka hallituksen jo muutenkin hämmennystä aiheuttaneessa pakkolakisekoilussa. Hallitus on uhannut asettaa kilpailukykyloikkaa varten työelämän pakkolait, elleivät työmarkkinajärjestöt löydä omia ratkaisujaan kilpailukyvyn parantamiseksi.
Hallitus ilmoitti aluksi säätävänsä lait, joilla leikataan ylityö- ja sunnuntaikorvauksia. Kätilöiden tv-haastattelun saattelemana Sipilä kuitenkin perui nämä, ja hallitus keksi tilalle lomarahojen 30 prosentin leikkauksen.

Ennen kuin siitä voitiin säätää laki, piti lomarahat säätää pakollisiksi varsinkin, kun hallitukselta oli unohtunut, että vajaa 200 000 palkansaajaa ei ole koskaan saanutkaan lomarahaa.

Nyt uusin käänne on siis se, että nämä vanhat työntekijät jäisivät edelleen ilman lomarahaa, ja vain uusille se olisi pakollinen.
Hallituksen poukkoilu osoittaa sen, ettei hallituspuolueilla keskustalla, kokoomuksella ja perussuomalaisilla ole juuri minkäänlaista käsitystä työelämän todellisuudesta saati työmarkkinaelämästä. Merkilliseltä tuntuu se, ettei sellaista tuntumaa ole myöskään hallituksen virkamiehillä, jotka lakeja valmistelevat.

Edellistä hallitusta arvosteltiin siitä, että uudistuksia oli vireillä niin paljoin, ettei hallituksella ollut aikaa riittävän huolelliseen valmisteluun. Nykyisen oikeistohallituksen syntinä on, että sillä ei ole kykyä ja osaamista huolelliseen valmisteluun. Jokainen voi päätellä, kumpi on synneistä suurempi.

Pakkolakeja valmistelevalla työryhmällä on tiettävästi vielä yksi kokous jäljellä. On pelottavaa ajatella, mitä siitä seuraa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva