Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

16.10.2015 - Työttömyysturvan leikkaus ei lisää työpaikkoja

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmoitti tällä viikolla hallituksen leikkaavan ansiosidonnaista työttömyysturvaa 200 miljoonalla eurolla niin, että ansiosidonnaisesta leikataan 100 päivää kaikilta muilta paitsi 58 vuotta täyttäneiltä.

Hallitus perustelee päätöstään sillä, että kun työttömyysturvaa heikennetään, se saa ihmiset hakeutumaan nopeammin töihin. Käytännössä hallituksen ajatteluun liittyy arvolataus, että ihmiset ovat työttömänä huvikseen, koska he saavat ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

SSS-hallitus näköjään kuvittelee, että jos ihmiset pakotetaan etsimään töitä, työpaikkoja myös löytyy. Ajatus on perin kummallinen. Vaikka jo edellinen hallitus antoi työllisyyden nimissä miljardien tukipaketin yrityksille, ne ovat jatkuvalla syötöllä vähentäneet työvoimaansa joko irtisanomalla tai lomauttamalla väkeään. Tämän seurauksena työttömien määrä lähentelee Suomessa puolta miljoonaa. Ihmiset ovat siis työttömänä, koska heille ei ole tarjolla riittävästi työpaikkoja.

Hallituksen päätös onkin saanut syystä kovaa kritiikkiä sekä opposition että ay-liikkeen taholta.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja ja entinen työministeri Tarja Filatov (sd) vaatii Sipilän hallitusta selittämään, miten ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaaminen parantaa työllisyyttä.

Hänen mukaansa työttömyysturvan leikkaaminen synnyttää pelkoa, ahdistusta ja köyhyyttä - ei työllisyyttä. Kun hallitus leikkaa lisäksi vielä työllistämismäärärahoista ja työvoimatoimistojen resursseista, ei työttömille anneta paljon toivoa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puolestaan uskoi, että hallituksen päätös lisää toimeentulotukien tarvetta, joten julkisten menojen säästöjä ei todellisuudessa synny.

Työttömyysturva leikkaaminen antaa työttömille todella kylmää kyytiä. SAK:ssa on laskettu, että esimerkiksi 3 000 euroa kuukaudessa ennen työttömyyttä ansainneen menetys on enimmillään 4 534 euroa, kun työttömyysturvan kesto lyhenee 100 päivällä. 2 000 euroa kuukaudessa tienanneelle vaikutus on enimmillään 2 531 euroa.

Ainoa myönteinen puoli hallituksen ratkaisussa on, että yli 58-vuotiaat säilyttävät eläkeputkensa. Tosin hekin olisivat mieluummin töissä kuin työttömänä.

Lopputulos onkin, että oikeistohallitus näyttää tekevän vain tekemisen ilosta nyt kaikki ne toimet, joita oikeisto on havitellut kauan, mutta joita se ei ole pystynyt toteuttamaan sosialidemokraattien ollessa mukana hallituksessa. Ainakaan oikeistohallitus ei tunnu ymmärtävän, mitä vaikutuksia toimilla todellisuudessa on.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva