Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

9.10.2015 - Pormestarimallille on edelleen paineita Porissakin

Tällä viikolla julkistettu organisaatiotoimikunnan esitys Porin kaupungin uudesta hallintokaaviosta on ehkä suurin organisaatiouudistus, mitä Porissa on koskaan tehty. Lautakuntien määrän supistaminen puoleen nykyisestä ja tehtävien jakaminen viidelle superlautakunnalle selkeyttää kaupungin hallintoa ainakin teoriassa.

Samoin johtavien virkamiesten määrä supistuu, jos ja kun Porissa siirrytään seuraavien kunnallisvaalien jälkeen kesällä 2017 yhden kaupunginjohtajan malliin. Hänen alapuolelleen jää enää vain viisi toimialajohtajaa, joiden on määrä toimia kaupunkilaisten parhaaksi, kuten organisaatiotoimikunta esityksessään toteaa.

Organisaatiotoimikunnan asialistalla on ollut myös pormestarimallin käyttöönotto Porin hallinnossa, mutta ainakaan vielä toimikunta ei ole ottanut siihen kantaa. Nyt esillä oleva yhden kaupunginjohtajan ja viiden superlautakunnan malli on lähtenyt toimikunnasta yksimielisenä.

Pormestarimallia ovat Porissa esittäneet sosialidemokraatit, joiden esimerkkinä on Tampereen naapurikunnan Pirkkalan malli. Siellä kunnanvaltuuston keskuudestaan valitseman pormestarin

toimenkuvaan on yhdistetty kunnanjohtajan ja kunnanhallituksen puheenjohtajan tehtävät. Hän siis on kunnanhallituksen esittelijänä. Pormestarin nimittämä kansliapäällikkö toimii kunnan operatiivista toimintaa johtavana viranhaltijana.

Malli on kuntalain mukainen, mutta Pirkkalan lisäksi vain Tampere on ottanut pormestarimallin käyttöön.

Pormestari on selkeästi poliittinen johtaja, jonka pitää nauttia valtuuston luottamusta. Tässä mielessä se on huomattavasti selväpiirteisempi malli kuin että johtajana on virkamies, jonka toki myös pitää nauttia valtuuston luottamusta, mutta jonka irtisanominen on mutkikasta. Pormestarimallissa valtuusto voi yksinkertaistettuna vain äänestää, luottaako se pormestariin vai ei.
Porissa muuta ryhmät eivät ole lämmenneet pormestarimallille samalla tavalla kuin demarit. Sosialidemokraatit tarvitsevat ainakin kokoomuksen tuen saadakseen pormestarimallin läpi.

Ilmeisesti kokoomuksessa on halukkuutta pohtia kuitenkin sitä, onko kaupunginhallituksen puheenjohtaja päätoiminen, puolipäivätoiminen vai maksetaanko hänelle nykyiseen tapaan vain vuosipalkkiota. Lienee sitten makuasia, onko puheenjohtajan tittelinä pormestari vai ei.

Joka tapauksessa paineita asian ratkaisemiseen juuri tässä yhteydessä on, ettei siitä tule ikuisuuskysymystä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva