Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

25.9.2015 - Sote-uudistuksella ei pidä hajottaa Satakunnan maakuntaa

Sote-uudistuksen on määrä käynnistyä täydellä teholla lokakuussa, kun hallitus tekee päätöksen alueiden määrästä ja rahoituksen periaatteista. Ylijohtaja Tuomas Pöystin johtaman työryhmän esityksessä ehdotetaan aluejakoa, joka poikkeaisi selvästi nykyisestä maakuntajaosta. Esityksen mukaan Suomi jaettaisiin 9-12 itsehallintoalueeseen, jolla kullakin olisi vähintään 200 000 asukkaan väestöpohja.

Satakuntaliiton maakuntajohtaja Pertti Rajala ja Satakunnan sairaanhoitopiirin johtaja Ahti Pisto tulivat tällä viikolla ulos kannanotolla, jossa he patistavat satakuntalaisia päättäjiä aloittamaan vapaaehtoisesti nykyiseen Satakunnan sairaanhoitopiirin alueeseen pohjautuvan sote-alueen valmistelun. Toisin sanoen he haluaisivat, että Satakunnassa sosiaali- ja terveyspalvelut hoidettaisiin jatkossa  nykyisten maakuntarajojen sisällä.

Heidän mielestään tämä mahdollistaisi myös erikoissairaanhoidossa yli maakuntarajojen menevän yhteistyön Varsinais-Suomen ja Pohjanmaan sairaanhoitopiirien kanssa kuten nykyisinkin.

Vaarana on, että jos Pöystin työryhmä esitys toteutuu, Satakunta jaettaisiin kahtia Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien kesken. Se merkitsisi samalla Satakunnan maakunnan hajoamista. Tämä olisi ristiriidassa mm. sen kanssa, että Satakunnan vaalipiiri säilyy toistaiseksi. Ristiriita korostuisi, jos itsehallintoalueisiin liitettäisiin vielä esimerkiksi toisen asteen koulutus eli ammatilliset oppilaitokset ja lukiot, sekä valtion aluehallinnon tehtäviä.

Sote-alueisiin ollaan tiettävästi kytkemässä myös pelastustointa ainakin ensihoidon osalta. Mikäli Satakunta jaettaisiin kahtia, se merkitsisi uutta mullistusta, vaikka nykyinen maakunnallinen pelastustoimi ei ole Satakunnassa päässyt vielä kunnolla ”lapsentaudeistaan”.

Satakunnan kuntapäättäjiltä vaaditaan nyt yhteistyökykyä. Tämä ei kuitenkaan näyttäisi välttämättä onnistuvan, sillä Rauman kaupunginhallituksen puheenjohtaja Rainer Lehti (sd) torjui Yle Satakunnan haastattelussa torstaina ajatuksen yhteistyöneuvottelujen pikaisesta aloittamisesta.

Vaikka Raumalla ollaan aina tunnettu mieltymystä suuntautua Varsinais-Suomeen, Lehden kannanoton ei tarvitse vielä merkitä sitä, että Rauma torjuisi Satakunta-mallin kokonaan. Hänhän totesi vain, että pitää odottaa ensin, mitä hallitus todella päättää.

Huolta Satakunnan yhtenäisyydestä ei kuitenkaan tälläkään kertaa voi kokonaan heittää pois mielestä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva