Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

18.9.2015 - Sipilältä odotettiin turhaan uusia avauksia

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) odotettiin keskiviikkoiltaisessa tv-puheessaan tuovan uusia avauksia lukkiutuneeseen työmarkkinatilanteeseen. Odotus oli kuitenkin turhaa, sillä pääministeri vain toisti insinöörimäisellä täsmällisyydella ennestään tuttuja tilannearvioita.

Toki Sipilä sanoi. että hallitus on valmis vaihtamaan esittämiään elementtejä toisiin, mikäli työmarkkinaosapuolet löytävät yksimielisyyden. Hän puhui lomarahojen poistamisesta ja 20 minuutin lisäyksestä päivittäiseen työaikaan, mutta nämäkin ovat olleet esillä aiemminkin.

Samaan hengenvetoon Sipilä kuitenkin muistutti, että hallitus pitää kiinni tavoitteestaan pudottaa yksikkötyökustannuksia viisi prosenttia, ja että hallituksella on siihen äänestäjien antama mandaatti.

Jos Juha Sipilä tuntisi työmarkkinamekanismia paremmin, hän olisi sanonut suoraan, että hallitus on valmis vetämään pois pakkolakiesityksensä. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, eikä hän vetänyt esimerkiksi pohjaa pois perjantain suurmielenosoitukselta.
Jos hallituksen tavoitteena on ollut yhdessä työnantajaleirin kanssa taittaa ay-liikkeen selkä, on lopputulos ollut päinvastainen. Jupakka on vain piristänyt ja tiivistänyt palkansaajaliikettä.

Sipilä antoi työmarkkinaosapuolille aikaa ensi keskiviikkoon löytää sopu. Se tuskin onnistuu, sillä vaikka SAK:kin on valmis neuvottelemaan, kuten puheenjohtaja Lauri Lyly sanoi, lymyilee EK edelleen passiivisena hallituksen sille antamien eväiden kanssa.
Käytännössä aikaa sovun syntymiselle on, sillä vaikka hallitus antaa pakkolakinsa keskiviikkona eduskunnalle, kuluu mm. valiokuntakäsittelyyn aikaa. Ja hallitus voi vetää esityksenä pois vielä silloinkin.

Sipilän puhe sai tuoreeltaan varsin nuivan vastaanoton niin ay-liikkeeltä kuin poliittiselta oppositiolta.
Esimerkiksi SDP:ssä ei ymmärretä sitä, miten vaikkapa työaikaa lisäämällä tai pienipalkkaisia aloja kurittamalla saadaan lisää työpaikkoja.

Myös Palkansaajien tutkimuslaitos PT arvioi, etteivät hallituksen pyrkimykset näyttäisi juuri parantavan työllisyyttä. Hallituksen linja voi sen sijaan johtaa laajamittaisiin työmarkkinaselkkauksiin ja  merkittavään epävarmuuteen sekä yrityksissä että kotitalouksissa..
PT pitää järkevämpänä, että Suomeen syntyy peräkkäin useita maltillisia palkkaratkaisuja. Tähän on pyritty myös palkansaajien keskusjärjestöissä. Palkansaajien kurittaminen pakkolaeillä veisi kuitenkin pohjan maltillisuudelta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva