Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

11.9.2015 - Oikeistohallitus kävi työntekijän kimppuun rajoja rikkovalla tavalla

Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten oikeistohallitus tuli tällä viikolla julkisuuteen ennen kokemattomalla kiristyslistalla, jolla se aikoo viedä työntekijöiltä suuren määrän perusoikeuksia.

Ennen kokemattomaksi listan tekee paitsi sen rajuus myös se, että hallitus aikoo toteuttaa kiristykset pakkolaeilla, jolloin työehtosopimuksissa ei voida tehdä laissa määrättyjä ehtoja parempia sopimuksia. Näin hallitus romuttaa kertaheitolla melkoisen osan suomalaisesta sopimusyhteiskunnasta, jonka turvin maata on rakennettu lähes koko sotien jälkeisen ajan.

Hallitus tarjoaa palkansaajille nyt erittäin kylmää kyytiä, kun se karsii pyhätyö- ja ylityökorvauksia, muuttaa arkipyhiä palkattomiksi vapaapäiviksi, muuttaa ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomaksi sekä supistaa myös seuraavien sairauslomapäivien palkkaa ja nappaa valtion ja kuntien pitkää palvelleilta työntekijöiltä kahdeksan vuosilomapäivää.
Toimista kärsivät kaikki palkansaajat, mutta erityisen koville joutuvat pienipalkkaisen ja naisvaltaiset kaupanala ja hoitoala, joilla pyhäkorvaukset muodostavan merkittävän osan palkasta.

Esimerkiksi hoitoalalla kiristykset saattavat merkitä 10-20 prosentin pudotusta kokonaispalkkaan. Samaa suuruusluokkaa vaikutukset ovat myös mm. kolmivuorotyötä tekevässä prosessiteollisuudessa.

Työntekijät ovat olleet viime päivinä syystä tyrmistyneitä, ja ay-kentällä hiotaan jo lakkoasetta valmiuteen, vaikka keskusjärjestöjohtajat rauhoittelevat etenkin yleislakkopuheita. Totta onkin, ettei ay-liikkeen ehkä kannata ottaa ainakaan heti käyttöön järeintä keinoaan kuten yleislakkoa.

Eräissä ammattiliitoissa, kuten SAK:n mahtiliitoissa Metalliliitossa, AKT:ssa, JHL:ssä ja PAMissa tai STTK:n hoitoalan liitoissa Tehyssä ja Superissa tunteet käyvät kuumina.

Oikeistohallitus pääministeri Juha Sipilän (kesk) johdolla näyttää nyt kostavan palkansaajille sen, ettei hallitus taitamattomuuttaan saanut aikaiseksi yhteiskuntasopimusta. Samalla työnantajapuoli saa hallituksen turvin kaiken sen haluamansa, mitä se ei ole pystynyt saamaan neuvotteluissa työntekijäpuolen kanssa.

Eduskuntavaalien jälkeen hallitukseen kaikin voimin halunneet perussuomalaiset ovat nyt täysillä mukana rokottamassa työntekijöitä, vaikka puolue vaaleissa halusi esiintyä työväenpuolueena. Viimeistään nyt perussuomalaiset ovat paljastaneet todelliset karvansa, jotka myötäilevät työnantajia - eivät työntekijöitä. Oletettavaa on, että viimeistään nyt ovat avautuneet myös äänestäjien silmät: Perussuomalaisista ei tulee koskaan työväenpuoluetta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva