Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

4.9.2015 - Porin tuulivoimapäätöksellä voi olla kauaskantoiset seuraukset

Kun Porin kaupunginvaltuusto maanantaina päätti, ettei tuulivoimaloita voi perustaa alle kahden kilometrin säteelle asutuksesta, voi ratkaisulla olla kauaskantoiset seuraukset. Ainakaan päätös ei ole lainkaan yksiselitteinen.

Suunniteltujen tuulipuistojen läheisyydessä olevat asukkaat ryhtyivät vastuistamaan äänekkäästi tuulimyllyjen pystyttämistä. He viittasivat jo toteutuneiden tuulipuistojen lähistöllä asuvien kokemuksiin. Moni kärsii myllyjen aiheuttamasta melusta, etenkin niiden synnyttämästä matalasta bassoäänestä. Tosin kärsiminen on suhteellinen käsite, sillä suinkaan kaikki asukkaat eivät ole kokeneet kärsivänsä melusta.

Vaihtoehtona kahden kilometrin rajalle olisivat olleet melumallinnukset ja -mittaukset, jotka perustuvat valtakunnallisiin melurajoihin. Syyskuun alussa astui voimaan hallituksen päättämä asetus, jonka mukaan melu ei saa ylittää asuinkiinteistön pihassa 45 desibeliä. Sisällä melun yläraja on 25 desibeliä. Myllyille ei voida antaa rakennus- tai käynnistyslupaa, mikäli melurajat ylittyvät.

Ristiriita syntyykin nyt siitä, että riippuen tuulimyllyn tehosta, tuulen suunnista sekä myllyjen ja kiinteistöjen välissä olevista luonnollisista ääniesteistä kyseiset melurajat saattavat alittua huomattavasti lyhyemmälläkin välimatkalla kuin tuo kaksi kilometriä. Merituulipuistoissa ääni voi taas kantaa huomattavasti pidemmälle kuin kahden kilometrin päähän.
Nyt Porissa säädetty välimatkarajoitus tarkoittaa myös sitä, että useimmat suunnitelluista tuulipuistoista jäävät toteutumatta, koska lähes kaikkialla on asutusta kahden kilometroin säteellä. Se on selvä takapakki ympäristöystävällisen tuulivoiman lisäämiselle.

Tosin tuulivoiman rakentaminen saattaa Suomessa hidastua muutenkin, koska hallitus on päättänyt alentaa sille maksettavaa tukea, ja kun samaan aikaan öljyn hinta on laskenut.

Oma lukunsa Porin kaupunginvaltuuston päätöksenteossa oli sosialidemokraattisen ryhmän käyttäytyminen.
Ryhmä päätti usean kiemuran jälkeen lopulta äänin 8-7 kannattaa kilometrirajaa. Aiemmin demarit olivat kaupunginhallituksessa ja ympäristölautakunnassa kilometrirajaa vastaan. Ryhmän enemmistö kuitenkin säikähti asiasta syntynyttä kohua, mikä ei välttämättä anna kuvaa pitkäjänteisestä toiminnasta.

Mistään repivästä riidasta ei ole kyse, mutta jonkinlaista ryhtiliikettä ryhmän sisällä tarvittaisiin.

On muistettava, että kaupungilla on edessään myös muita melurajoituksiinkin liittyviä asioita kuten Yyterin moottoriradan kohtalo tai teollisuuden aiheuttama melu. Kaikkea toimintaa ei voi ajaa korpeen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva