Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

14.8.2015 - Satalinna saadaan pakolaiskeskuksen myötä hyötykäyttöön

Suomen Punaisen Ristin ilmoitus avata pakolaisten vastaanottokeskus Harjavaltaan Satalinnan sairaalan entisiin tiloihin ja sijoittaa sinne 260 Suomesta turvapaikkaa hakenutta pakolaista on monellakin tapaa myönteinen uutinen.

Tyhjillään olevia entisiä sairaalatiloja saadaan näin hyödylliseen käyttöön. Julkisessa keskustelussa tätä on pidetty myös arvokkaiden tilojen haaskauksena, mutta on sittenkin arvokkaampaa tarjota tiloja turvapaikaksi henkensä kaupalla kotimaastaan paenneille perheille kuin pitää tiloja tyhjinä.

Ne kaksi kerrosta, joita Satalinnasta on pakolaiskeskukselle nyt tarjottu, ovat viimeksi olleet väistötiloina Porin kaupunginsairaalan vuodeosastoille, joita peruskorjattiin Porissa. Remontin valmistuttua viime syksynä potilaat siirrettiin takaisin Poriin, ja Satalinnan tilat ovat olleet sen jälkeen tyhjinä.

Satalinna on nykyisin yksityisessä omistuksessa, ja Satakunnan sairaanhoitopiirillä on siellä edelleen vuokratiloja käytössään. On väärin rinnastaa pakolaiskeskusta siihen, miksei tiloihin viedä ”omia vanhuksia tai sairaita”.

Totuus on se, etteivät nyt pakolaiskeskukselle varatut tilat vastaa kunnoltaan nykyajan sairaanhoidon tai vanhustenhuollon vaatimuksia. Sen voi todeta jokainen, joka on tiloissa käynyt saati ollut hoidettavana. Alueena Satalinna on mitä hienoin.

Sen sijaan turvapaikanhakijoiden väliaikaiseksi asuinpaikaksi tilat kelpaavat. On muistettava, että pakolaiset tulevat usein erittäin huonoista oloista, ja nyt he saavat asua lämpimissä ja kuivissa tiloissa ja nukkua kunnollisissa vuoteissa. Ja ennen kaikkea he voivat viettää turvallista elämää.

Satalinnan pakolaiskeskus perustetaan Harjavaltaan valtiovallan aloitteesta. Uusia pakolaiskeskuksia tarvitaan, koska turvapaikanhakijoiden määrä lisääntyy koko ajan. Heitä tulee erityisesti Afganistanista, Somaliasta ja Irakista. Oma lukunsa ovat kiintiöpakolaiset mm. Syyriasta. On tärkeää, että Suomi antaa inhimillisessä hädässä oleville turvaa.

Valtio on antanut pakolaiskeskuksen perustamisen SPR:n tehtäväksi. Valtio maksaa kulut, ja keskuksen myötä Harjavaltaan syntyy myös uusia työpaikkoja.

On ymmärrettävää, että osalle harjavaltalaisia keskuksen tulo ”omalle takapihalle” saattaa synnyttä oudoksuntaa. Se muuttaa jonkin verran katukuvaa. Mutta pelkoon ei ole silti aihetta. Esimerkiksi Punkalaitumella pakolaiskeskuksesta ei ole kielteisiä kokemuksia.
Ala-arvoisen nettikirjoittelun sijaan tarvitaan asiallista keskustelua pakolaisista ja maahanmuutosta yleensä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva