Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

7.8.2015 - Piina palkansaajien tulevaisuudesta jatkuu

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen piti antaa heinä-elokuun vaihteessa esityksensä keinoista, joita hallitus haluaa yhteiskuntasopimuksen, ja joilla työn yksikköhintoja pitäisi laskea ja Suomen kilpailukykyä pitäisi nostaa.

Niin ei kuitenkaan tapahtunut, vaan hallitus antoi työmarkkinajärjestöille käytännössä vain aikataulun, jonka mukaan niiden pitää 21. elokuuta mennessä ilmoittaa, osallistuvatko ne yhteiskuntasopimuksesta käytäviin neuvotteluihin ensi vuonna. Selvitysmieheksi hallitus asetti entisen valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen, jonka on määrä nyt sukkuloida palkansaajien ja työnantajien keskusjärjestöjen välillä ja löytää jonkinlainen yhteinen näkemys.

Hallitus piti edelleen voimassa keppi- ja porkkanavaihtoehtonsa. Eli jos ei sopimusta synny, hallitus panee toimeen 1,5 miljardin euron menoleikkaukset ja veronkorotukset. Jos taas sopimus syntyy, luvassa on miljoonan euron verran verohelpotuksia. Hallituksen ilmoitus merkitsee myös sitä, että se pitää edelleen voimassa tavoitteensa työajan pidentämisestä, vaikka Sipilä ei sitä suoraan ole sanonut.
Niinpä palkansaajaperheiden piina ja epäselvyys tulevaisuudesta jatkuu, ja syynä siihen on porvarihallituksen kyvyttömyys ja kokemattomuus toimia työmarkkina-asioissa.

Hallituspuolueiden työmarkkinatuntemus taitaa levätä lähes pelkästään perussuomalaisten ”työmiehen” Matti Putkosen varassa, ja se ei ole välttämättä paljon. Metallityöväen liitosta eläkkeellä oleva entinen sosialidemokraatti Putkonen kuuluu niihin vanhan polven ay-toimitsijoihin, joita hän itse aikanaan kutsui dinosauruksiksi ja oli valmis heittämään heidät ulos.

Nyt onkin pelättävissä, että ennen kuin mahdollinen yhteiskuntasopimus syntyy, palkansaajien keskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava ajautuvat törmäyskurssille työnantajien EK:n ja oikeistohallituksen kanssa. Näin voi käydä silloin, jos hallitus ei peräännyt työajan pidentämisvaatimuksistaan.

Palkansaajien keskusjärjestöjen johtajat ovat varsin selväsanaisesti todenneet, ettei sopimus synny pelkästään palkansaajia kurittamalla ja työaikaa pidentämällä. Palkansaajapuoli edellyttää etenkin työsuhde- ja muutosturvan vahvistamista.  STTK on nostanut esiin myös yhteistoimintalain uudistuksen, SAK mm. ryhmäkanneoikeuden ja Akava vailla sopimuksia olevat palkansaajat.

Paineet keskusjärjestöille tulevat niiden jäsenliitoilta, joista monet ovat kieltäytyneet jyrkästi erityisesti työajan pidentämisestä. Liitoille paineet taas tulevat kentältä, joihin hallituksen raippa käytännössä osuisi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva