Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

24.7.2015 - Yhteiskuntasopimuksen esivääntö alkaa ensi viikolla

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) on määrä ensi viikolla antaa työmarkkinakeskusjärjestöille esityksensä siitä, mitä hallitus  yhteiskuntasopimukseen haluaisi. Sen jälkeen keskusjärjestöillä on aikaa 21. elokuuta saakka pohtia, ovatko ne valmiita aloittamaan todelliset neuvottelut sopimuksesta. Varsinaisten neuvottelujen aika olisi ensi vuonna, ja sopimus astuisi voimaan vuoden 2017 alussa.
Käytännössä ensi viikolla siis alkaa eräänlainen esivääntö siitä, onko yhteiskuntasopimukseen periaatteellista halukkuutta.

Sipilän porvarihallituksen tavoitteena on saada aikaan viiden prosentin kilpailukykyloikka, johon hallitus pyrkii mm. työaikaa pidentämällä sekä työelämän joustoja lisäämällä.

Tähän asti esillä olleet toimet koskisivat lähes yksinomaan palkansaajia ja panisivat heidät entistä ahtaammalle ilman, että he saisivat mitään vastinetta.

Tämä on palkansaajien keskusjärjestöille SAK:lle, STTK:lle ja Akavalla kova pala. Erityisen voimakkaasti työajan pidennystä ovat vastustaneet SAK ja STTK, sillä käytännössä se merkitsisi palkkojen alennusta ja työsuhteiden muuttumista yhä epävarmemmiksi.
Järjestöt ovatkin ilmoittaneet, etteivät ne suostu työajan pidennykseen. Lisäksi ne vaativat parempaa työsuhdeturvaa. Keskusjärjestöillä on kuitenkin valmiutta neuvotella, vaikka eräät jäsenliitot ovat hangoitelleet vastaan. Nythän jo auto ja kuljetusalan AKT on ilmoittanut, ettei se lähde missään oloissa yhteiskuntasopimukseen.

Työantajapuolelle yhteiskuntasopimuksen hyväksyminen on helppoa, sillä hallituksen kaavailujen perusteella yritykset ovat puhtaasti saamapuolella.

Palkansaajajärjestöt ovatkin nyt puun ja kuoren välissä, ja esimerkiksi STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoi viime viikolla Porissa, että yhteiskuntasopimus on palkansaajille pirullinen ansa.

Jos yhteiskuntasopimusta ei synny, hallitus on uhannut toteuttaa 1,5 miljardin leikkaukset, jotka koskisivat palkansaajien ja työttömien lisäksi lapsiperheitä, eläkeläisiä, opiskelijoita ja muita pienituloisia. Tällöin hallitus voisi syyttää leikkauksista palkansaajajärjestöjä.
Jos taas palkansaajajärjestöt hyväksyisivät hallituksen esittämät muutokset työelämään, merkitsisivät ne kylmää kyytiä palkansaajille sekä työttömille, jotka ovat tiukoilla jo ennestäänkin, ja joiden etuja keskusjärjestöt haluavat kuitenkin ajaa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva