Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

26.6.2015 - Ei ole muita kuin törkeitä raiskauksia

Suomen suurimmassa yhteiskunnallisessa keskustelutapahtumassa, Porin Suomi Areenassa, puhutaan heinäkuussa myös siitä, ovatko rangaistukset Suomessa liian lieviä. Suomen Lakimiesliiton tilaisuudessa maanantaina 13. heinäkuuta on puhumassa niin kansanedustajia kuin lakimiehiä. Itse kunkin mieleen nousee vertailuja siitä, miten toisiinsa suhteutuvat erilaiset rangaistukset. Vertailu kuuluu populistisen keskustelun vakiokamaan. Pääsevätkö liian vähällä talousrikolliset, huumehörhöt, varkaat vai jotkut muut? Vastaus riippuu vastaajan omasta näkökulmasta.
Lainoppineet voivat aina vedota siihen, että tavallinen kansa ei ymmärrä kaikkia lain kiemuroita. Maallikosta tuntuu usein, että lakimiehet eivät elä tässä todellisuudessa, vaan jossain muussa, jossa tärkeämpää on päätösten ja rangaistusten oma logiikka, ei maalaisjärki, oikeudenmukaisuus tai kohtuus.
Kohtuuttomalta tuntui Helsingin käräjäoikeuden päätös, jolla se tuomitsi kolme raiskauksesta syytettyä nuorta miestä ehdollisiin rangaistuksiin. Kaksi syytetyistä sai vuoden tuomiot ja kolmas vuoden ja neljän kuukauden tuomion.
Käräjäoikeuden mukaan raiskaus ei ollut törkeä eikä sitä ollut tehty erittäin nöyryyttävällä tavalla. Yksi nuorista miehistä oli pitänyt naista kiinni ja toiset kaksi olivat raiskanneet hänet käsin.
Päätöksestä ovat älähtäneet niin syyttäjä kuin Lapin yliopiston emeritaprofessori Terttu Utriainen. Utriainen kertoi YLE:lle, että ”vertailu tavallisen ja törkeän tekomuodon välillä on vähättelevää”.
”Tuomioistuinten pitäisi perustella minkä takia kyseessä on nimenomaan raiskaus, eikä vähätellä miksi se ei ole törkeä raiskaus. Tämä on uhrille suoraan sanoen loukkaavaa jos sitä perustellaan, että tekotapa ei ole nöyryyttävä. Mikä se sitten on?”, Utriainen hämmästeli. Hän kysyi myös, onko ehdollinen rangaistus tässä kohtaa lainkaan paikallaan. Ehdollinen rangaistus on varoitus, jonka ainoat konkreettiset rangaistukset ovat valvonta ja vahingonkorvaus.
YLE kertoi myös, että kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski aikoo valittaa tuomiosta. Hänestä kyseessä on törkeä raiskaus.
”Törkeän raiskauksen tunnusmerkistössä on, että teon on tehnyt useampi ihminen tai se on esimerkiksi nöyryyttävällä tavalla tehty.” Velitskin mukaan teko on kokonaisuutena arvostellen törkeä: ”Uhrilla ei ollut minkäännäköistä mahdollisuutta puolustautua. Hän ei ole voinut tehdä mitään muuta kuin tyytyä siihen, mitä hänelle tehdään”.
Pahoinpitelyt jaetaan laissa törkeään ja lievään, mutta ainakaan naispuolisen maallikon mielestä jakoa ei voi soveltaa raiskauksiin. Täytyykö laintuntijan olla Utriaisen ja Velitsikin tavoin naispuolinen, jotta hän voi ymmärtää, ettei raiskauksia ole muunlaisia kuin törkeitä. Sellaiset henkilöt, niin miehet kuin naiset, jotka vähättelevät raiskauksia, voisivat ottaa avukseen mielikuvaharjoittelun ja kuvitella, minkälaisia tuntemuksia herättää, jos johonkin ruumiin aukkoon työnnetään jotain mitä sinne ei ole haluta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva