Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

18.6.2015 - Juhannukseen liittyy liikaa turhia odotuksia

Juhannus on suomalaisen keskikesän juhla, ja parhaillaan suuri osa meistä valmistautuu tavalla tai toisella sen viettoon. Maanteillä juhannuksen menoliikenne käynnistyy jo tänään, ja tänään myös mm. ruokakaupoissa on vuoden yksi vilkkaimmista päivistä.

Juhannukseen liittyy paljon odotuksia. Keskikesän juhlasta odotetaan idylliä, joka perustuu paljolti vanhoihin perinteisiin juhannuskokkoineen ja taikoineen. Ne, joilla on mahdollisuus viettää juhannusta vesien äärellä tai muuten luonnon keskellä, odottavat tietysti, että sää suosii ulkona oloa. Valitettavasti vain monet odotukset turhia, sillä idylli voi särkyä monesta syystä.

Meneillään oleva alkukesä on ollut kylmin ja sateisin 50 vuoteen. Ilmeisesti koko Suomessa ei ole ollut vielä yhtään hellepäivää, ja lämpötila on vain paikoin noussut edes yli 20 asteen, vaikka kesäkuu on pian lopuillaan. Juhannusidylliin kuuluu lämmin ja aurinkoinen sää, mutta tästä juhannuksesta on tulossa jo toinen peräkkäinen kolea keskikesän juhla, joka on kaiken lisäksi vielä sateinen.
Niinpä jo säähän liittyvät odotukset ovat romuttumassa. Ainakin juhannusaattoa pitänee viettää sisätiloissa, ja kokkokin lienee vaikea sytyttää.

Tosiasia on myös se, että juhannuksen Suomessa on hellettä erittäin harvoin. Lämpimät säät painottuvat mieluummin heinä- ja elokuulle kuin kesäkuulle. Kovin kaukana totuudesta ei ole ajatus, että juhannus on merkitty kalenteriin pari viikkoa liian aikaisin.
Kylmällä alkukesällä on toki myös hyvät puolensa. Juhannuksen on perinteisesti tapahtunut paljon hukkumiskuolemia, mutta näillä keleillä ei vesielementti ole kovin houkutteleva.

Sään ohella toinen idylliä rikkova asia on liiallinen alkoholin käyttö. Vaikka useimmat toki osaavat käyttää alkoholia kohtuullisesti myös juhannuksena, ja vaikka humalahakuinen juominen oi tutkimusten mukaan vähentynyt, alkoholi aiheuttaa joka juhannus edelleen valitettavan paljon riitoja ja väkivaltaa pilaten näin perheiden kesäjuhlaa, jollaiseksi juhannus kuitenkin mielletään.

Joulun tavoin myös juhannuksen viettotavat ovat sukupolvien myös jonkin verran nykyaikaistuneet. Suositeltavaa olisi, että myös juhannuksen viettoon liittyviä odotuksia hillittäisiin. Näin ainakin vältytään pettymyksiltä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva