Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

12.6.2015 - Kuntaliitos ei ole mikään läpihuutoasia

Eurajoen ja Luvian kunnat päättivät keväällä jättää valtioneuvostolle yhteisen hakemuksen kuntaliitoksesta vuoden 2017 alussa. Yle Satakunta uutisoi torstaina, että hakemuksen käsittely valtioneuvostossa on osoittautunut odotettua hankalammaksi, ja päätöksen tekeminen venyy ainakin syksyyn, ehkä jopa ensi vuoteen.

Tosin mikään hoppu ei päätöksellä vielä ole, sillä lain mukaan valtioneuvoston on tehtävä päätöksensä ensi vuoden kesäkuun loppuun mennessä, jolloin liitoskunnille jäisi kuitenkin enää puoli vuotta aikaa järjestelyjen tekoon.

Liitoksen yllä leijuu kuitenkin tietty epävarmuus, koska Eurajoki ja Luvia kuuluvat kumpikin eri työssäkäyntialueisiin, ja valtioneuvosto on suosinut työssäkäyntialueiden sisällä tapahtuvia kuntaliitoksia. Kuntaliitosluvan saanti ei siis ole välttämättä mikään läpihuutoasia.
Sekä Eurajoen että Luvian päättäjät kuitenkin varmasti tiedostivat riskin, kun he päättivät lähteä niin sanotusti soitellen sotaan. Eurajoki oli ensin hylännyt sekä Rauman että Keski-Satakunnan liitosvaihtoehdot, ja Luvia hylkäsi liitoksen Porin kanssa. Eurajoki kuuluu Rauman työssäkäyntialueeseen, ja Luvia taas on eittämätön osa Porin työssäkäyntialuetta.

Eurajoki on Satakunnassa oikeastaan ainoa maalaiskunta, joka pystyy Teollisuuden Voiman maksamien verojen ansiosta elättämään itsensä. Sen sijaan Luvian kunnalla ei ole juurikaan enää mahdollisuuksia säilyä itsenäisenä, vaan sen on haettava kumppani turvatakseen asukkaidensa palvelut tulevaisuudessa. Niinpä luvialaiset katsoivat Eurajoen pienemmäksi pahaksi kuin Porin.

Jos valtioneuvosto ei hyväksykään liitoshakemusta, on etenkin Luvia tiukassa paikassa. Sen on ehkä sittenkin tuhlaajapojan tavoin palattava Porin syliin. Silloin liittymisehdot voivat olla kuitenkin tiukemmat kuin jos Luvia oli heti suostunut liitokseen Porin kanssa.
Tosin porvarihallituksen kokoama uusi, maakuntiin perustuva sote-ratkaisu saattaa vähentää joissakin tapauksissa kuntaliitosten tarpeellisuutta. Näin ainakin uskotaan ja toivotaan mm. niissä Porin naapurikunnissa, jota kaatoivat kevättalvella Porin seudun kuntien suurliitoksen.

Selvää on, että joksikin aikaa kuntaliitospuheet hiljenevät, kunnes selviää, miten uusi sote-malli lopulta rahoitetaan.
Muutaman vuoden kuluttua esimerkiksi Ulvilan kaltaisilla kunnilla saattaa olla edessä itku ja hammasten kiristys, ja kuntaliitosneuvottelut tulevat jälleen ajankohtaisiksi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva