Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

5.6.2015 - Työttömyysturvasta tulossa yhteiskuntasopimuksen kompastuskivi

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja porvarihallituksen masinoima yhteiskuntasopimus on joutunut kovaan vastavirtaan tällä viikolla, kun kaksi merkittävää SAK:laista ammattiliittoa, palvelualojen PAM ja teollisuusalojen TEAM ovat liittokokouksissaan arvostelleet voimakkaasti hallituksen leikkauksia ja muutoksia, jotka koskettavat kipeästi palkansaajia.

Erityisesti työttömyysturvaan ensi vuodeksi suunniteltu 200 miljoonan euron leikkaus on ay-liikkeelle kova pala.

PAMin jatkokaudelle valittu puheenjohtaja Ann Selin ilmoitti, ettei hallituksen sanelemilla ehdoilla synnyt yhteiskuntasopimusta. TEAMin paikkansa jättänyt puheenjohtaja Timo Vallittu puolestaan ilmoitti että liitto erkaantuu parhaillaan myös käynnissä olevista työllisyys- ja kasvusopimuksen jatkoneuvotteluista, koska hallitus rikkoo kolmikannassa tehtyä sopimusta, kun se leikkaa työttömyysturvaa.

Monessa muussakin ammattiliitossa on samanlaisia ajatuksia, koska hallituksen katsotaan ajaneen palkansaajajärjestöt nurkkaan.

Palkansaajapuolella ei tunnelmia ole kohottaneet myöskään EK:n Jyri Häkämiehen ulostulot mm. työntekijöiden sunnuntailisistä.
Ilmeistä on, etteivät kaikki yritysjohtajat työnantajapuolellakaan ole innoissaan siitä, että EK:n nokkamies heiluttelee kuvainnollisesti kirvestä, ja osaltaan on ajamassa kohti selkkausta. Elinkeinoelämässä on huonoista ajoista huolimatta kosolti myös menestyviä yrityksiä, jotka haluavat toiminatsa jatkuvan häiriöittä. Silloin sunnuntailisät ovat pieniä menoeriä, kun kyse satojen miljoonien toiminnoista.

Joka tapauksessa hallituksessa joudutaan varmasti miettimään, tuliko yhteiskuntasopimuksesta vaadittua palkansaajilta liian kova hinta. Työttömyysturva on irtisanomisten ja lomautusten edelleen jatkuessa ammattiliitoissa kovassa arvossa, joten ellei hallitus peräänny, edessä voi olla suuria levottomuuksia työmarkkinoilla.

Keskustalaiset pääministerit eivät ole koskaan osanneet ottaa ay-liikettä kyllin vakavasti. Esko Aho löi aikanaan päätään seinään työreformilla ja Matti Vanhanen Rukan hangilta tuomallaan eläkeiän korotuksella.

Koska nykyiset hallituspuolueet ovat kääntäneet jo vaalien jälkeen moneen kertaan takkinsa, niin ne voisivat harkita sitä vielä kerran.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva