Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

29.5.2015 - Oikeistohallitus yrittää panna ay-liikkeen seinää vasten

Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen tänään työnsä aloittava oikeistohallitus tarjoaa erittäin kylmää kyytiä palkansaajille ja pienituloisille eläkeläiset ja opiskelijat mukaan lukien. Monet etuudet heikkenevät jo pelkästään hallitusohjelman perusteella. Vielä kylmemmäksi puhuri muuttuu, jos aloittavan pääministerin Juha Sipilän (kesk) esittämä ja ensimmäisellä kierroksella kariutunut yhteiskuntasopimus ei toteudu toisellakaan kierroksella.

Oikeistohallitus on panemassa seinää vasten erityisesti ay-liikkeen. Asian voi ilmaista myös niin, että hallitus yrittää uhkailemalla laittaa ay-liikkeen polvilleen.

Uhkailusta voi todellakin puhua, sillä ellei yhteiskuntasopimusta synny elokuuhun mennessä, hallitus sanoo toimeenpanevansa 1,5 miljardin euron ylimääräiset sopeutustoimet sekä veronkiristyksiä.

Ylimääräisiin sopeutustoimiin kuuluisi muun muassa lapsilisien, opintotuen ja työttömyysturvan leikkauksia sekä vuorotteluvapaan poisto. Ilman ehtojakin hallitus aikoo joka tapauksessa rajata ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja vuorotteluvapaata sekä muun muassa helpottaa työntekijöiden irtisanomista aiempaa pidemmän koeajan kuluessa.

Uhkailullaan hallitus syyllistää nimenomaisesti ay-liikettä, vaikka se muodollisesti sanoo velvoittavansa myös  työnantajapuolta sopuun. Hallituksen kaavailemat työelämän uudistukset ovat jo nyt kuitenkin pääasiassa sellaisia, joita työnantajapuoli on halunnut.

Työantajajärjestöjen on siis helppo suostua yhteiskuntasopimukseen, eikä ole ihme, että Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies (kok) on ollut innoissaan hallitusohjelmasta.

Kun hallitusohjelma oli vasta tekeillä, varoitteli muiden muassa SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, ettei palkansaajia yksin saa laittaa valtion talousongelmien maksajiksi. Pitkälti näin näyttää nyt kuitenkin käyvän, ja on pantava merkille se, että palkansaajien ja ay-liikkeen kyykyttäjiin kuuluvat nyt myös perussuomalaiset, jotka ennen vaaleja halusijat laskea itsensä työväenpuolueeksi.

Oikeistohallitus aikoo nyt myös uudistaa työttömyysturvaa niin, että se kannustaa työttömiä työn nopeaan vastaanottoon. Hallitusohjelman tähän sanamuotoon sisältyy oikeiston aiemminkin viljelemä oletus, että työttömät eivät haluaisi ottaa työtä vastaan. Hallitus näyttää ummistavansa silmänsä siltä tosiasialta, ettei ole työpaikkoja, joita työttömät voisivat ottaa vastaan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva