Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

22.5.2015 - Arkipyhät eivät heikennä Suomen kilpailukykyä

Arkipyhien siirtäminen viikonloppuihin tai muuttaminen tavallisiksi työpäiviksi on ollut lähes ikiaikainen kiistan aihe Suomen työmarkkinoilla. Parhaillaankin työmarkkinajärjestöt viimeistelevät vuoden 2013 työllisyys- ja kasvusopimuksessa sovittua arkipyhäselvityksen toista vaihetta, joka tuskin kuitenkaan tuo muutoksia nykykäytäntöön, koska palkansaajapuolella ollaan haluttomia muuttamaan nykyistä järjestelmää. Myös kirkko haluaa pitää kiinni nykyisistä arkipyhistä, jotka se sai takaisin 1980-luvulla.

Arkipyhäselvityksen ensimmäinen osa valmistui viime syksynä, ja sen laadinnassa oli mukana myös kirkkohallitus. Siinä ei tullut esiin syitä, joiden perusteella nykyistä käytäntöä pitäisi muuttaa.

Joulun, uudenvuoden ja pääsiäisen lisäksi Suomessa on käytännössä kaksi arkipyhää eli loppiainen ja helatorstai, jotka katkaisevat arkisen viikkorytmin. Välillä loppiainenkin voi osua viikonvaihteeseen. Keskimäärin Suomessa lasketaan olevan kolme arkipyhää vuodessa.

Esimerkiksi Ruotsissa on täsmälleen samanlainen arkipyhäkäytäntö kuin meillä, ja monissa Euroopan maissa arkipyhiä on huomattavasti enemmän kuin Suomessa, kuten Iso-Britanniassa seitsemän ja Saksassa kuusi.

Arkipyhillä ei siis voi perustella sitä, että ne heikentäisivät Suomen hintakilpailukykyä, kuten monasti väitetään. Työnantajapuoli pitääkin asiaa jatkuvasti pöydällä siksi, että se haluaa vain karsia kulujaan.

On totta, että niissä työpaikoissa, joissa töitä tehdään 24/7, arkipyhät saattavat olla työnantajille kalliita, koska suuressa osassa työpaikoista niistä maksetaan pyhäkorvausta.

Arkipyhät olivat ilmeisesti esillä myös osana yhteiskuntasopimusta, jota hallitustunnustelija Juha Sipilä yritti tuloksetta saada aikaan. Keskusteluissa oli mukana vuosityöajan pidentäminen jopa sadalla tunnilla, mikä olisi käytännössä merkinnyt palkkojen alentamista.
Tapahtuu yleiselle työajalle jatkossa mitä tahansa, arkipyhien siirtäminen lienee liian hankala muutos yhteiskunnalle. Vaikka kirkosta eroaminen on nyt tasaantunut, valtaosa suomalaisista - myös palkansaajista - kuuluu edelleen kirkkoon ja tunnusta näin kristinuskoa, ja arkipyhäthän ovat  pääosin kirkollisia juhlapyhiä.

Antaa siis kirkon ja meidän palkansaajien pitää pyhämme. Suomen talous ei niihin kaadu.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva