Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

15.5.2015 - SDP:n etsittävä uutta tiekarttaa

Eduskuntavaalien SDP:lle tuoma nelossija vei puolueen mitä suurimmalla todennäköisyydellä oppositioon, koska keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus näyttävät runnovan väkisin pystyyn porvarihallituksen.

Vaikka sosialidemokraattien johto olisi ollut valmis hallitukseen, moni puolueaktiivi oli heti vaalituloksen selvittyä opposition kannalla. Nyt opposition tie on SDP:lle kuitenkin totta, ja sen pitää etsiä sen kautta itselleen uusi tiekartta nousuun.

Joskus ajateltiin, että oppositio antaa tappion kärsineelle hallituspuolueelle automaattisen paluun valtaan. Ikäänkuin riittää, että hallitusta arvostellaan kovaäänisesti. Keskustalle ja osin myös perussuomalaisille nousu oppositiosta hallitukseen näyttää nyt onnistuneen, mutta vuosikymmenet hallituksessa istuneelle SDP:lle oppositio ei ole juuri koskaan ollut mikään automaatti vaalivoittoon. ”Valtionhoitajapuolue” on ollut oppositiossakin valtionhoitajapuolue, eikä se ole osannut käyttää uutta asemaansa riittävästi hyväksi.

Nyt SDP:n johdossa tunnutaan ajateltavan, että on pakko uudistua. Aiemmin uudistuminen on jäänyt enemmän puheiden asteelle.

Puolueen päävaikuttajiin kuuluva Eero Heinäluoma kirjoitti Demokraatti-lehden kolumnissaan, että sosialidemokratialle todennäköisen porvarihallituksen syntyminen avaa tien oman roolin uudelleenhahmottamiseen. Hänen mukaansa uudistua voi niin hallitusvastuussa kuin oppositiossakin, mutta oppositiossa uudistuminen on välttämättömyys.

Heinäluoma uskoi, että oikein toimien sosialidemokraatit palaavat jyrinällä hallitukseen vuoden 2019 vaaleissa.
Ajatus on oikea, mutta eri asia on, kuinka voimakkaasti SDP pystyy uudistumaan ja ennen kaikkea uudistamaan politiikkaansa.

Tietokirjailija Tommi Uschanov kirjoitti viime sunnuntain Helsingin Sanomissa laajan artikkelin vasemmiston tilasta. Hänen mukaansa vasemmistopuolueet eivät ole pystyneet uudistumaan esimerkiksi niin, että ne houkuttelisivat nuoria äänestäjiä. Jos vasemmisto ei saa nuoria kannattajia, nykyiset kannattavat vanhenevat koko ajan, ja luonnollinen poistuma saattaa pudottaa vasemmiston Uschanovin ajattelun mukaan kokonaan pois eduskunnasta.
Tuo on kärjistystä, mutta siinä piilee totuuden siemen.

SDP ja työväenliike ovat saaneet aikaan nykyisen hyvinvointiyhteiskunnan. Nuoret eivät niitä saavutuksia kuitenkaan enää osaa arvostaa. Sosialidemokraattien onkin pyrittävä tarjoamaan heille 2020-luvun uudenlaista hyvinvointiyhteiskuntaa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva